Ko sve NEĆE SMETI da primi novu rusku vakcinu?

Pixabay
Predsednik Rusije Vladimir Putin saopštio je da je Rusija registrovala vakcinu protiv korona virusa. On je rekao da je rusko ministarstvo zdravlja odobrilo vakcinu koju je primila i njegova ćerka.

Distribucija vakcine grupama kojima je najpotrebnija počeće uskoro, a u široj upotrebi pojaviće se malo kasnije.

Koliko dugo će nas štititi?

Vakcina će efikasno štititi osobu od korona virusa dve godine nakon ubrizgavanja.

Taj period zaštite duguje virusnim vektorima – bezopasnim humanim adenovirusima koji dostavljaju deo korona virusa SARS-CoV-2 ljudskom telu prisiljavajući ga da formira imuni odgovor na njega.

Kako se prima?

Vakcina se sastoji od dve injekcije koje se sprovode u intervalu od tri nedelje.

Registracija vakcine izvršena je nakon niza testova sprovedenih na životinjama i dve grupe od 38 dobrovoljaca. Tako su Rusi uspeli da dokažu da je vakcina bezopasna i efikasna u stvaranju imuniteta na korona virus.

Ko će moći da je primi?

Osobe između 18 i 60 godina koji nemaju alergijske reakcije na komponente vakcine i nisu trudne, mogu primiti novu vakcinu.

Međutim, oni koji pate od respiratornih bolesti moraće da sačekaju da ozdrave pre nego što se podvrgnu imunizaciji.

Ko će je prvi primiti?

Vakcina u proizvodnji Instituta Gamaleja će se pre svega distribuirati medicinskim radnicima koji rade na kovid odeljenjima, a široj javnosti bi trebalo da postane dostupna tek od 1. januara 2021. godine.

Vakcina je registrovana kao Gam-Covid-Vac, a distribuiraće se pod imenom „Sputnik B“.

Kako je moguće da je tako brzo gotova?

Prema rečima zamenika direktora Instituta za istraživačke radove Gamaleja dr Denisa Logunova, istraživanje vakcine započeto je u februaru ove godine, a završeno dve nedelje kasnije. Za tako brz razvoj vakcine zaslužna su prethodna istraživanja o MERS-u koji je umnogome pomogao da se stvori i vakcina za kovid.

 

Izvor: Srbija Danas/Telegraf