Ko je kralj sa NAJKRAĆIM MANDATOM u istoriji?

Wikipedia/Lumastan
Tog 1. februara 1908. godine, u Lisabonu su ubijeni portugalski kralj Karlos I i njegov sin, prestolonaslednik Luis Filipe. Atentat su izvršile pristalice republikanaca i na taj način, ironično, ime mladog princa, zauvek upisale u istoriju po jednoj tužnoj zanimljivosti, piše Istorijski Zabavnik.

Kralj Karlos I od Portugala bio je okružen celom svojom porodicom kada je, na ulicama Lisabona, 1. februara 1908. godine, upucan. Zaverenici, pristalice republike, otvorili su vatru na celu porodicu i kralj i njegov najstariji sin Luis Filipe III poginuli su u ovoj zasedi.

Kralj je umro prvi što je značilo da je princ Luis automatski u tom trenutku postao kralj. Nesrećni mladić kome je tada bilo samo 20 godina, umro je 20 minuta kasnije upisujući se u Ginisa kao kralj sa najkraćim “mandatom” u istoriji i vladar koji je najkraće vladao (ako se to uopšte može tako nazvati).

Budući da kralj Luis III nije imao dece koja bi ga nasledila, kruna je pripala njegovom mlađem bratu Manuelu II od Portugala. Interesantno je da je i “Lisabonskom regicidu” kako je ovaj događaj postao poznat u istoriji, i on bio ranjen, ali samo u ruku i preživeo je tako što ga je telom zaštitila majka – kraljica.

On je svrgnut vojnim pučem 1910. godine nakon čega je Portugal postao republika i u istoriji je poznat kao poslednji kralj ovde države.

Kralj Karlos I i njegov sin kralj Lusi Filipe sahranjeni su jedan pored drugog u Penheonu kuće Braganza u Lisabonu.

 

(Istorijski zabavnik)