Ko je čuveni novosadski mangup Žiža?

Printskrin: HRT/Twitter/Zastava automobili
Oglas

Miodrag Žiža iz Novog Sada osumnjičen je da je ispred restorana Zlatna Medalja ukrao automobil Alfa Romeo italijanskim lovcima koji su bili u poseti Novom Sadu.

Ovako bismo mogli početi vest sredinom te 1974. godine, kada je ulicama grada harao tada čuveni mangup Žiža, piše NSuživo.

Samo dve godine ranije Žiža je izašao iz zatvora u kom je bio od 1968. godine kada je zbog sličnih dela osuđen zajedno sa još nekoliko svojih pajtosa.

Sud u Beogradu osudio ih je te 1968. godine zbog više krivičnih dela. Pljačke stanova, turističkih agencija i zlatara i prevare bile su samo deo onog čime se ova grupa bavila. Poredili ih tada sa takozvanom Labatovom grupom koja je imala sličan modus izvršenja krivičnih dela. Kako je i sam rekao, Žiža je u kriminal zakoračio iz čiste obesti, iako je i pre ulaska u kriminal imao odlične uslove za život.

Zbog svih ovih činjenica suđenje je privuklo veliku medijsku pažnju, pa tako Vladimir Vrgović u svojoj knjizi pominje tadašnji naslov iz Večernjih Novosti “Žiža opet na sceni”.

No vratimo se na 1974. godinu, tada u naš grad stižu poznati italijanski lovci koji odlučuju da u restoranu “Zlatna medalja” na Novosadskom sajmu uživaju u domaćim gastronomskim specijalitetima. No ubrzo će se njihov boravak pretvoriti u pakao i to baš zahvaljućući protagonisti ove naše priče.

Automobil Alfa Romeo vlasništvo lovaca iz Italije, privukao je tada pažnju ovom čuvenom novosadskom mangupu. Žiža je tada sa prijateljem Dušanom Matejaševom obio automobil i iz njega ukrao radio-magentofon i veći broj muzičkih kaseta.

Pravi zaplet počinje kada je ovaj dvojac primetio da su ključevi Alfe ostavljeni u kontakt bravi i kada su odlučili da naprave đir po gradu. Oni su se automobilom odvezli do đačkog igrališta, a kada su pokušali da išupaju magnetofon, aktivirao se alarm koji su čuli milicionri koji su se nalazili u blizini. Oni su napravili zasedu, sačekali „majstore“ da se vrate po alat i tada su ih uhapsili.

Inače Žižin deda bio je poznati advokat i političar, a otac mu je u vreme njegovih nestašluka bio zaposlen kao diplomata van Jugoslavije. Miodrag danas živi mirnim životom u Novom Sadu.

 

Autor: nsuzivo.rs/Nikola Bilić

Previous articleNa današnji dan 14. novembar
Next articleHoror: Mladić (17) izboden u dvorištu vrtića

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here