Ko ima pravo na besplatnu struju – pogledajte listu

SHARE
kws
Ilustracija, foto izvor: Novosti.rs

Novom izmenjenom Uredbom o energetski ugroženom kupcu, pravo na besplatnu struju i gas imaće porodice s nešto većim primanjima nego što je slučaj bio ranije.

Nova pravila se primenjuju od 1. decembra prošle godine, a prosečno domaćinstvo sa dva i tri člana imaće pravo na besplatnih 160 kWh struje ili 45 m3 gasa ukoliko im ukupni mesečni prihodi ne prelaze iznos od 20.986, 96 dinara.

Limiti primanja povećani su za i za ostale socijalno ugrožene porodice zavisno od broja članova koji u domaćinstvu žive, a količina besplatne struje kreće se od 120 do 250 kilovata.

Kako bi se svima koji imaju pravo na besplatne energente omogućilo i da ga iskoriste, novom uredbom predviđeno je da to pravo automatski ostvaruju korisnici socijalne pomoći i dečijeg dodatka.

Potrošač sada sam podnosi zahtev centru za socijalni rad na teritoriji svoje opštine, koji je dužan da iz javnih evidencija prikupi svu ostalu potrebnu dokumentaciju po službenoj dužnosti.

Samo u slučaju da račun za struju ne glasi na njegovo ime potrošač je dužan da dostavi ugovor o zakupu stana ili neki drugi dokaz da živi u tom stanu – govori izvor za Kurir.rs

ŠTA MORA DA SADRŽI ZAHTEV

Lične podatke o svim članovima porodice
Visinu prihoda
Podatke o stambenom prostoru koji koriste
Da li se status ugroženog kupca odnosi na struju ili gas
Podatke o snabdevaču i mernom urteđaju za struju ili gas

LIMITI

  • 14.414,34 dinara je limit prihoda za domaćinstva sa jednim članom
  • 20.986,96 dinara iznosi granica prihoda za domaćinstva sa dva i tri člana
  • 27.555,28 dinara su maksimalni prihodi za domaćinstva sa četiri i pet članova
  • 34.653,31 dinara je granica prihoda za domaćinstva sa šest i više članova

(VojvodinaInfo, NsUživo, Telegraf, Kurir)