Klinički centar Vojvodine: Povećan broj mladih sa težom kliničkom slikom

Foto: Pokrajinska vlada
Broj obolelih od virusa korona ove nedelje je u stagnaciji i blagom padu zbog čega smo imali situaciju ublažavanja epidemijskih mera. Trenutno beležimo blagi pad, ali moramo biti oprezni imajući u vidu da nam broj ne govori sve o bolesti, i klinička slika je jedna od determinanti koja nam je veoma važna, kazao je docent dr Dragan Nikolić, upravnik Urgentnog centra Vojvodine.

I dalje imamo veliki broj pacijenata sa vrlo teškom kliničkom slikom koji zahtevaju multidisciplinarno lečenje, intenzivnu negu i tretman. Moramo biti vrlo oprezni. U ovom talasu beležimo i veliki broj mladih sa težom kliničkom slikom. Nije ovo više bolest koja se teško ispoljava samo kod pacijenata koji su ranije bolovali od nekih bolesti ili su u starijoj životnoj dobi, nažalost sve više imamo mladih osoba sa teškom kliničkom slikom“, dodao je Nikolić.

Na pitanje da li je povećan broj pacijenata koji se javljaju sa simptomima i nakon korone kazao je da je Kovid 19 sistemsko oboljenje, ne samo oboljenje respiratornog sistema, da zahvata sve organske sisteme u ljudskom telu, tako da se i posledice takvog oboljenja tako ispoljavaju, raznim manifestacijama na raznim organima.