Kina donirala Srbiji dve laboratorije za testiranje virusa korona

Vlada Srbije
Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije Branislav Nedimović potpisao je danas ugovor sa predstavnicima kineskog instituta BGI o donaciji za izgradnju dve najmodernije laboratorije za testiranje na koronavirus u Srbiji.

Sporazum uključuje dve laboratorije sa ukupnom propusnošću od 3.000 testova dnevno, što je trostruko više od trenutnih mogućnosti testiranja u Srbiji i omogućuje prateću potrebnu opremu, testove i komplete za uzorkovanje, navedeno je na sajtu Vlade Srbije.

Potpisivanje, kome su prisustvovali premijerka Srbije Ana Brnabić, ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo i ministri zdravlja i rudarstva i energetike Zlatibor Lončar i Aleksandar Antić, organizovano je onlajn, tako što je ugovor potpisan sa srpske strane u Palati Srbija, odakle je praćeno potpisivanje ugovora u Kini putem video-linka.

Kineska donacija se odnosi na izgradnju dve laboratorije, jedne u Kliničkom centru Srbije, koja treba da počne da radi narednih dana, a druga će se nalaziti u Nišu, verovatno u Institutu za javno zdravlje.

BGI, jedan od vodećih svetskih institut za genomiku, za dve najsavremenije laboratorije donirao je medicinsku opremu i uređaje za testiranje u cilju jačanja kapaciteta Srbije u borbi protiv koronavirusa.

Počevši od Vuhana, usred epidemije, BGI je izgradio više desetina takvih laboratorija širom Kine, što se kasnije pokazalo kao jedan od ključnih koraka u tamošnjoj strategiji borbe i pobede protiv novog korona virusa, navedeno je u saopštenju.

Dolazak opreme i stručnjaka BGI, koji će obučavati medicinsko osoblje iz Srbije i postavljati laboratorije, očekuje se početkom sledeće nedelje.

Očekuje se i da će laboratorija u Beogradu biti otvorena polovinom aprila u Kliničkom centru Srbije, dok se laboratorija u Nišu gradi od nule, za šta je potrebno oko mesec i po dana.

Autor: Beta