KIKINDA: Potanjirao pašnjake, pa platio 100.000 dinara

Pixabay/Ilustracija
Kikinđanin D.B. (44), kažnjen je u Prekršajnom sudu u Kikindi sa 100.000 dinara zbog uništavanja staništa u Specijalnom rezervatu prirode „Pašnjaci velike droplje“, pišu Novosti.

Okrivljenog je Pokrajinskoj inspekciji zaštite životne sredine prijavilo Udruženje za zaštitu velike droplje a on je priznao da je 30. septembra 2019. godine na području atara sela Sajan, na lokalitetu Rondetler, koje se nalazi u granicama ovog zaštićenog područja, potanjirao oko 16 hektara pašnjaka, livada, trstika i močvara unutar deset katastarskih parcela.

Pre toga, nije tražio uslove zaštite prirode za ove aktivnosti od Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, za šta je kažnjen sa 50.000 dinara.

Kako pišu Novosti, dodatnom kaznom u istom iznosu sankcionisan je zbog toga što navedene radove nije prijavio pisanim putem upravljaču ovog zaštićenog područja.

Potencijalno novo žarište virusa u VOJVODINI?!

Pokrajinski zavod za zaštitu prirode ističe da su tanjiranje, i uopšte obrada i drugi vidovi uništavanja takvih staništa, na kojima žive mnogobrojne strogo zaštićene vrste biljaka i životinja zabranjeni Uredbom o zaštiti Specijalnog rezervata prirode „Pašnjaci velike droplje“.

Uništena su i staništa slatinskog cveta, pontskog pelena, slatinskog pelena, slatinskog zvezdana, kantariona i devesilja, koji spadaju u zaštićene biljne vrste, ali i staništa ptica koje se gnezde na tlu ili livadskoj vegetaciji, velike srnadice, poljske ševe, žutepliske, obične travarke i drugih.

GNEZDILIŠTE

– Ukoliko se nastavi uništavanje iskonske panonske stepe, posebno u Banatu, na sigurnom smo putu da sve te vrste izgubimo, bez obzira na to što su zaštićene – navode u Zavodu. – To je jedino područje na kome se gnezdi orao krstaš i velika droplja kod nas.

 

Autor: Novosti