KIKINDA: Obeležen Svetski dan borbe protiv tuberkuloze

SHARE
Svetski dan borbe protiv tuberkuloze
I ove godine Srbija je učestvovala u globalnoj kampanji obeležavanja Svetskog dana borbe protiv tuberkuloze. Ove godine obeležava se i 137. godina od objave dr Roberta Koha o otkriću bacila tuberkuloze, uzročnika ove bolesti.

Podaci Svetske zdravstvene organizacije pokazuju da se samo tokom 2017. godina 10 miliona ljudi obolelo je od tuberkuloze, od čega je čak milion dece.

U Srbiji je primetan trend konstantnog smanjenja stope prijavljivanja te bolesti, a prema podacima kikindskog ŽJZ, broj novoobolelih na teritoriji Severnobanatskog okruga stagnira.

Na severu Banata su i tokom 2018-te registrovana tri nova slučaja obolelih od tuberkuloze.

U najrizičnije grupe svakako spadaju socijalno najugroženije kategorije stanovništva, te su konstantne akcije volontera kikindskog Crvenog krsta usmerene upravo na najranjivije grupe.

Kontinuitet u posvećenosti borbi protiv tuberkuloze, podizanje svesti javnosti, poboljšanje dijagnostike i lečenja bolesti samo su neki od aspekata kampanje „Vreme je“ i obeležavanja Svetskog dana borbe protiv tuberkuloze. To je ujedno i podsećanje da i u 21. veku ta zarazna bolest, nažalost, još nije iskorenjena.