KIKINDA: Licitacije za zakup državnog zemljišta

Pixabay/Ilustracija
Javne licitacije za izdavanje državnog poljoprivrednog zemljišta u zakup u ataru Kikinde ove godine biće održane elektronski, javljaju Novosti.

Tako se prvi put zainteresovani zakupci neće međusobno nadmetati neposredno, već sistemom zatvorenih ponuda. U zakup će biti ponuđeno 5.439 hektara, u svih deset katastarskih opština, odnosno na području grada i devet sela. Rok za prijavljivanje traje do 3. februara, a kompletan proces prijave obavljaće se preko veb-aplikacije koja se nalazi na sajtu Uprave za poljoprivredno zemljište. Otvaranje pristiglih ponuda predviđeno je 12. februara. Zemlja će biti izdata u zakup ponuđaču, poljoprivrednom proizvođaču ili domaćem pravnom licu koje bude dalo najbolju ponudu, odnosno najvišu cenu za određenu parcelu. Početna cena za oranice prve klase je 252,2 evra, odnosno 29.663 dinara po hektaru. Za svaku sledeću klasu, cena se umanjuje 10 odsto u odnosu na prethodnu.

Kao i ranijih godina, na licitaciji mogu da učestvuju potencijalni zakupci koji dostave uverenje o vlasništvu najmanje pet hektara poljoprivrednog zemljišta i ukoliko za svako nadmetanje uplate tačno određen depozit, pišu Novosti.

PRIJAVLJIVANJE

SVA potrebna dokumentacija za prijavljivanje učešća na licitaciji nalazi se na sajtu Uprave za poljoprivredno zemljište. Da bi potencijalni zakupci pristupili sajtu, moraju prethodno da znaju da kreiraju nalog, unesu lične podatke i broj gazdinstva.

 

(Novosti)