Kikinda dobija bistu Kralja Petra I Karađorđevića

Foto: Kikinda.org.rs

Na današnjoj sednici lokalnog parlamenta odbornici su jednoglasno podržali inicijativu Gradskog odbora Udruženja Kraljevina Srbija da se iza pravoslavnog hrama Svetog Nikole postavi spomen bista Kralja Petra I Karađorđevića. Ideja je da se ovaj deo gradskog trga, u nekom narednom periodu pretvori u spomen park, budući da se tamo već nalazi bista Pavla Kenđelca. Kako je rekao Saša Tanackov, član GV i predsednik Komisije za spomenike, konačnu reč daće Ministarstvo kulture:

-Dimenzije buduće biste biće 90X80 centimetara, a biće postavljena na postamentu visine 1,6 metara. U opticaju su bile još dve lokacije, ali je ova izabrana zbog, za naš grad, važnog istorijskog događaja. Pedeset viđenijih Kikinđana, 10. novembra 1918. godine, na tom mestu, u nekadašnoj porti hrama Svetog Nikole, održalo je jednu vrstu Narodne skupštine. Odlučeno je ko će na Velikoj narodnoj skupštini o prisajedinjenju Banata, Bačke i Baranje Kraljevini Srbiji, predstavljati Veliku Kikindu u Novom Sadu. Ova direktna istorijska veza nas je i opredelila za ovu lokacija- ukazao je Tanackov. Gradonačelnik Kikinde, Nikola Lukač, potvrdio je da će ovaj deo gradskog trga biti pretvoren u spomen park:

-Ovo je apsolutno ispravno mesto za postavljanje biste Kralja Petra I Karađorđevića, ali i spomen ploče o važnom istorijskom događaju koji se na tom mestu dogodio 10. novembra 1918. U budućem spomen parku naglasićemo i istorijsku važnost Pavla Kenđelca. Mi ćemo uvek biti grad dobrih ljudi. Poštovaćemo, pre svega, volju većinskog srpskog naroda, ali i tradiciju, kulturu i običaje i svih ostalih građana- podvukao je Lukač. Da je sa istorijskog aspekta ova lokacija neupitna potvrdio je i Srđan Sivčev, šef odborničke grupe vladajuće stranke:

-Srbija se nakon dugo vremena, lutanja i zavaravanja jugoslovenstvom, konačno okreće sebi i poštovanju svoje istorije i tradicije. U identiteskom smislu, za Kikindu će to biti upravo ova bista- ocenio je Sivčev. Odbornici su na ovoj sednici usvojili Deklaraciju o ulozi funkcije upravljanja ljudskih resursima u gradu Kikindi. Podržali su dopunjen i izmenjen ovogodišnji plan programa poslovanja JP “Toplana”, kao i godišnji izveštaj o radu gradskog Štaba za vanredne situacije u 2020.

 

(Kikinda.org.rs)