KIKINDA – Centar za žrtve seksualnog naslja

SHARE
seksualno uznemiravanje

KIKINDA – Od početka rada Centra za žrtve seksualno nasilja, koji se nalazi u kukindskoj bolnici, samo su četiri žene zatražile pomoć.Njihovi slučajevi uskoro če dobiti sudski epilog.

Prema Kikindskom Centru za podršku ženama, u poslednjih godinu dana njima se po danu javljalo više od 250 žena i devojaka, kojse su pretrpele neki vids seksualnog nasilja.
Rukovodilac Centra za žrtve seksualnog nasilja u Kikindi, dr. Stanislav Blažić kaže: Smatram da je broj žrtava seksualnog nasilja mnogo veći, od trenutno prijavljena četiri slučaja. Zato je potrebno da se još intezivnije radi na promociji ovog centra, kako bi se sve žene ohrabrile da se jave.
Poruka centra je jasna, žene nisu same, naše društvo stalno je uz njih i brine o njima.

Pilot projekat „Zaustavi – zaštiti – pomozi“ realizuje Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo, u saradnji sa Centrom za podršku ženama, a delom je finansiran od povereničnog fonda Ujedinjenih Nacija za podrđku akcijama eliminisanja nasilja prema ženama.

– Veoma je važno da se stpe znanja svesti kod profesionalaca podigne na znatn viši nivo jer su novim Zakonom o sprečavanju nasilja u porodici oni u obavezi da postupaju. – Navela je Biljana Stepanov , direktorka Kikindskog centra za podrušku ženama.