Kažu da je ovo najveće selo u Srbiji i nalazi se u Bačkoj

čurug
Čurug, Vojvodina, Foto: picswe.com

Najjednostavnije rečeno, selo je tip naselja u kome je poljoprivreda primarna delatnost ljudi.

Poslednjih godina, zbog ludnice gradskog života, sve više ljudi beži u seoski mir, ako ne da žive na selu, makar da se tu odmore, vraćajući se bar na nekoliko dana nekadašnjim načinima života.

U Srbiiji ima nešto preko 4,500 sela. Broj stanovnika u selima stalno varira, nažalost sa stalnom tendenciom opadanja broja njihovih stanovnika. Velika i najveća sela nalaze se uglavnom u Vojvodini. Velikih sela ima i u blizini Beograda, u Mačvi, Pomoravlju i na Kosovu. Najveća sela uglavnom se nalaze pored nekih bitnih saobraćajnica ili većih gradova i uglavnom beleže porast stanovništva. – piše na portalu VolimSrbiju.com

Čurug, 8.166 stanovnika

Čurug je selo u Bačkoj, u opštini Žabalj i najveće je selo u Srbiji po broju stanovnika. Nalazi se na desnoj obali reke Tise. Ostaci pronađeni na mestu gde se danas nalazi selo, potvrđuju da je bilo naseljeno još u rimsko doba. Prvi pisani trag o Čurugu potiče iz 1238. godine. 

Od davnina je bio veliko selo, pa je prva škola u njemu osnovana daleke 1730. godine.

čurug
Foto: Flickriver Čurug

Pravoslavna crkva u Čurugu izgrađena je 1862. godine, a ikonostas u crkvi je radio naš poznati umetnik Đorđe Krstić. Crkva je poznata po svojoj veličini i lepoti.

Još jedna zanimljivost po kome je ovo selo poznato su i njegove vetrenjače, od kojih je do današnjih dana preostala samo jedna, nazvana „Rođina vetrenjača“. piše na portalu VolimSrbiju.com