Kažu da je ovo najstariji vojvođanski slatkiš

Pixabay

Ukoliko vam je poznat izraz – Kitnikez onda znate o čemu je reč.

Neki kažu da je ovo najstariji vojvođanski slatkiš i naravno pravi se od voća, tačnije od dunja.

Jedna od najstarijih i najkorisnijh voćki pored ishrane, stoji u kao lekovita, te se koristi u službi zdravlja i regulisane dijete.

Popularna u tradicionalnoj medicini i ishrani, dunja dobija sve veću pažnju u lečenju i prevenciji različitih bolesti.

Dunja je listopadno drvo koje može da naraste do visine od sedam metara. Plod dunje sadrži veliki broj semenki. Plodovi dostižu veličinu 10 do 12cm u prečniku, a takođe mogu da budu različitih dimenzija i asimetričnih oblika s karakterističnim spoljašnjim izgledom. Kora je prekrivena dlačicama koje nestaju zrenjem ploda. Pulpa je žutobela, čvrsta, lako oksidira u prisustvu vazduha i uglavnom je kisela.

Ima adstrigentno svojstvo (sredstvo za zatvaranje probave), pa se zato ne preporučuje njena konzumacija u sirovom stanju. Drvo dunje se koristi kao podloga za kultivare kruške, a od plodova se proizvode: pekmezi, džemovi, marmelade, kompoti, likeri i sokovi.

Lekovita svojstva dunje

Plod ima digestivno dejstvo i podstiče iskašljavanje. Nezreli plodovi su vrlo opori. Sirup od dunje se koristi u lečenju proliva i bezbedan je za dečiju upotrebu. Plod i sok mogu da se koriste kao vodica za ispiranje usta ili za grgljanje kod lečenja usnih čireva, problema s desnima i kod upale grla. Uz navedeno, dunja ima hipoglikemijske (snižava šećer u krvi), antikancerogene, protivupalne i antialergijske efekte.

Pixabay

Slatka zimnica na vašem stolu: Kitnikez

Ukoliko ne znate kako se pravi, spremili smo recept koji možete ispraiti.

Pratite korake i pripremite sami ukusan zimski slatkiš.

Sastojci:

  • 1 kilogram dunja
  • 800 grama šećera
  • sok od jednog limuna (a može i malo manje)

Priprema:

1. Dunje možete oljuštiti (a i ne morate), a zatim ih nasecite na kockice.

2. Kuvajte ih u vodi sa sokom od limuna.

3. Zatim ih ispasirajte (iskusne domaćice reći će vam da za to možete koristiti štapni mikser ukoliko ga imate).

4. Ispasirane dunje kuvajte sa šećerom sve dok se masa ne stegne, a trebalo bi da bude čvršća od džema, pekmeza i sličnih slatkih mazalica (ponovo bi vam iskusnije domaćice rekle da je to oko dva sata na jakoj vatri uz mešanje, a gotovo je kad vidite da varjača za sobom ostavlja prazan trag)

5. Zatim dobijenu masu možete pomešati sa seckanim lešnicima ili orasima

6. Onda sledi pretakanje dobijene mase u pleh, kalup, modle… koji su prethodno pokvašeni ili nauljeni

7. Kada se dobro ohladi, kitnikez istresite iz pleha, kalupa, modli, nasecite, ukoliko želite pospite prah šećerom i pronađite mu neko suvo i hladno mesto u kući da tu odstoji par dana.

Izvor: Agromedia