Katastrofalne posledice požara!

SHARE
posledice požara
Izvor slike: naslovi.net
Podsetimo se stravičnog požara koji se dogodio pre nekoliko dana u Srbiji. Do katastrofalnih posledica došlo je usled nekontrolisanog paljenja strnjišta. Danas je zbog dima na auto-putu došlo i do lančanog sudara.
Prethodnih nekoliko dana širila se vatra Vojvodinom i centralnom i južnom Srbijom.
Požar se dogodio u Carskoj bari kao posledica saobraćajne nesreće.
Ovo je verovatno najveća katastrofa ove jeseni. Koliki užas je prouzrokovalo paljenje strnjika govori i to da je u pansionu za pse u Ugrinovcima izgorelo osam pasa.
Kako su stručnjaci upozorili, u ovom periodu, kada se priprema zemljište, poljoprivrednici često spaljuju korov i ostatke useva. To je problem koji može da izazove jako veliku štetu.

U ponedeljak je u ataru Stajićeva, Perleza i Belog Blata u Vojvodini gorelo više od 800 hektara šume, njiva i prostora zaštićenog rezervata prirode “Carska bara”.

Zbog jakog vetra bilo je teško gašenje požara, a vatra je utihnula tek posle tri dana.

Sve je počelo u nedelju kada je sa druge strane rezervata neko upalio ostatke useva. Jak vetar prebacio je žar i trska se upalila. Umesto šume – crnilo. Dva dana nakon tog požara, još jedan je izbio u prirodnom rezervatu Okanj kod Zrenjanina.

Ministarstvo unutrašnjih poslčova Srbije apelovalo je na građane da ne spaljuju nisko rastinje na otvorenim prostorima jer je to u dovelo do povećanja broja požara za čak oko sedam puta u odnosu na isti period prošle godine. Od početka oktobra na teritoriji Srbije došlo je do 1.431 požara na otvorenom, dok je u istom periodu u 2017. taj broj iznosio 2016. godine. 

Samo nekoliko dana pre velikog požara u prirodnom rezervatu osam pasa izgorelo je u pansionu za pse u Ugrinovcima, a jedan pas je od opekotina uginuo u pansionu u Rumi. Ponovo zbog nekontrolisanog paljenja korova.

Tragičan slučaj dogodio se i danas na auto-putu Beograd-Niš. Kod Kragujevca je došlo do lančanog sudara tri teretna vozila, dva putnička, kombija i pikap vozila. Kako je javila Prva televizija, jedna osoba je izgubila život.

U tom sudaru su četiri osobe lakše povređene, a saobraćaj je bio obustavljen dva sata. Uzrok požara je dim koji je nadvio auto-put.

Čak i pored svih upozorenja, građani nastavljaju da pale. Posledice toga opasne i za ljude i za životinje i za okolinu. 
Sektor za vanredne situacije u apelu je podsetio da je Zakonom o zaštiti od požara zabranjeno spaljivanje bilo koje vrste otpada na otvorenom prostoru, a da su za prekršioce tog zakona predviđene novčane kazne za fizička lica od 10.000 do 50.000 dinara, a za pravna lica taj iznos je od 300.000 do million dinara.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastructure je reagovalo na ovu katastrofu.

Da podsetimo, zbog požara u rezervatu “Carska bara” uhapšen je M. T. (81) u Zrenjaninu. Sumnja se da je on 14. oktobra izazvao požar na svojoj parceli koji se potom proširio. On je uz krivičnu prijavu priveden tužilaštvu.