Kaspersky: Bankomati po Evropi meta su novog zlonamernog softvera

0
20
Kaspersky

Na osnovu analize teksta snimka ekrana, Olga Osipova, viši stručnjak za bezbednost aplikacija u kompaniji Kaspersky, donela je nekoliko važnih zaključaka:

– Nova instanca ovog zlonamernog softvera je veoma efikasna protiv brojnih bankomata velikih proizvođača.

– Tvrdnja da se do 30.000 dolara može podići sa jednog bankomata čini zlonamerni softver za bankomate EU veoma privlačnim za kriminalce.

– Različiti načini plaćanja za kupovinu ovog malicioznog softvera (mogućnost pretplate i isprobavanja, demo verzije) ukazuju da su programeri koji su ga napravili organizovani i dobro pripremljeni, računajući na njegovo širenje. Prisustvo različitih režima rada omogućava mu da se prilagodi specifičnim ciljevima i uslovima napada.

 

Napadi na bankomate su veoma popularni i profitabilni, prvenstveno jer obezbeđuju gotovinu odmah. Dark web često sadrži reklame za zlonamerni softver ili specijalne uređaje dizajnirane za izvlačenje novca sa raznih bankomata. Ove najave često prethode talasima napada na banke u različitim zemljama. Tokom godina, popularne softverske metode za izvlačenje novca sa bankomata uključivale su TyupkinCutlet MakerSkimer, i druge. Na primer, 2015-2016, Black Box method je stekla posebnu popularnost.

 

Što se tiče trenutne najave o EU ATM zlonamernom softveru, s obzirom na njegovu sposobnost funkcionisanja na različitim platformama, može se pretpostaviti da je ovaj softver zasnovan na XFS-u, standardu koji pruža zajednički API za upravljanje različitim internim ATM modulima, bez obzira na proizvođača.

Godinama se nije radilo na bezbednosti bankomata – ukazuje Kaspersky

Tokom godina analize bezbednosti bankomata, razvili smo niz alata za testiranje ranjivosti bankomata na izvlačenje gotovine. Prvi od njih je napisan pre više od 10 godina kada je većina bankomata radila na Windows XP-u. Ovaj alat, uz manje modifikacije, i dalje radi na najnovijim verzijama operativnih sistema, nezavisno od platforme (NCR, Diebold, GRG, Hyosung itd.). Koristeći karakteristike standarda XFS, omogućava nam da pokažemo ranjivosti i nedostatke na bankomatima koji dovode do njihovog pražnjenja. U stvari, izdavanje gotovine može biti potpuno automatizovano dok se sav novac ne izvuče, osim fizičke akcije uklanjanja hrpe novčanica sa bankomata.

Prodavac tvrdi da je efektivnost 99% na evropskim bankomatima i do 60% na bankomatima u drugim zemljama, što indirektno sugeriše da je zlonamerni softver posebno podešen za evropske uređaje.

To ne znači da su bankomati van Evrope bezbedni. Važno je zapamtiti da pored softverskih metoda neovlašćenog podizanja gotovine, postoje i hardverske metode. Nažalost, tokom svake bezbednosne analize koju sprovodimo, čak i 2024. godine, nalazimo najmanje jedan metod napada u svakom bankomatu koji omogućava potpuno izvlačenje gotovine.

Odgovarajuća pažnja na bezbednost finansijskih uređaja redovno testiranje penetracije i procena bezbednosti bankomata, zajedno sa blagovremenom primenom kompenzacionih mera kada se pronađu ranjivosti, pomažu u smanjenju rizika od napada na bankomat i minimiziranju finansijskih i reputacionih gubitaka. Praćenje ilegalnih aktivnosti usmerenih na banku ili industriju može se postići primenom Threat Intelligence servisa.

OznakeKaspersky