Karpalni sindrom – sve češći problem

Foto: abczdravja.si
Da li osećate bol u predelu dlana, a ne možete da otkrijete zbog čega se to dešava.

Ukoliko radite po ceo dan za računarom, ili vaš svakodnevni posao obuhvata rukovanje nekom mašinom ili alatom, moguće je da će zbog pokreta koje ponavljate vaša slaba tačka biti – šaka.

Fiziotarapeut Branko Vorkapić objašnjava “ Karpalni sindrom predstavlja bolni sindrom, koji se javlja u predelu dlana, posebno u prva tri prsta. Nastaje zbog pritiska, kompresije, koje se javljaju u karpalnom kanalu. To je anatomska struktura u predelu šake, koja zatvara karpalni ligament, a ispod njega prolaze tetive savijači prstiju i mišića, i jedan nerv, koji je, u suštini, razlog pojave bola“.

Bol može biti u vidu trnjenja, bockanja koje se širi u prste, rame i lakat, navela je specijalista fizikalne medicine, Aleksandra Lukić Tankosić.

Tegobe se najviše javljaju tokom noći i rano ujutru.

Tegobe su najizraženije tokom noći i rano ujutru. Pacijenti moraju često da ustaju iz kreveta, da protresu šaku, što delimično oslobađa nerv od pritiska. Češći je kod žena, posle 40. godine, ali poslednjih godina ugroženi su i mladi.

Preporučuju se vežbe istezanja, zatim da se smanji vreme provedeno za kompjuterom ukoliko je to moguće. Smanjenje stresa, vežbe disanja i vežbe koje poboljšavaju metabolizam i cirkulaciju isto mogu biti od velike koristi.