Kardinalu Pelu 6 godina zatvora zbog seksualnog zlostavljanja dečaka

Foto: AFP (Vilijam Vest)

Bivši ministar finansija Vatikana, kardinal Džordž Pel, osuđen je na šest godina zatvora zbog seksualnog zlostavljanja dvojice dečaka koji su pre više od dve decenije pevali u crkvenom horu u katedrali u Melburnu.

Pel (77) će, prema sudskoj odluci, morati da odsluži minimum tri godine i osam meseci zatvorske kazne pre nego što bude mogao da podnese zahtev za uslovno oslobađanje.

„Prema mom mišljenju, vaše ponašanje je bilo prožeto zapanjujućom arogancijom“, rekao je tokom izricanja presude sudija Piter Kid.

Bivši ministar finansija pape Franje osuđen je jednoglasnom odlukom porote u decembru prošle godine zbog seksualnog zlostavljanja tada 13-godišnjih dečaka, koje je počinio krajem 90-ih godina, nekoliko meseci nakon što je postao nadbiskup u Melburnu.

Pel je osuđen za pet seksualnih prestupa i pretilo mu je do 50 godina zatvora.

Porota je Pela proglasila krivim 11. decembra prošle godine nakon četvoronedeljnog suđenja, ali je presuda objavljena tek 26. februara zbog zabrane medijskog izveštavanja sa suđenja.

Kardinal Pel je proglašen krivim za pet seksualnih prestupa počinjenih nad 13-godišnjim dečacima koji su pevali u horu katedrale Svetog Patrika u prostorijama crkve pre 22 godine.

Sud je saslušao jednu od žrtava, jer je druga preminula od posledica predoziranja 2014. godine.

Pel je negirao sve optužbe i tvrdio kako je nevin, a njegovi advokati podneli su žalbu na presudu. Za sada nije jasno da li će žalbu podneti i na izrečenu kaznu.

 

Autor: Tanjug