Karatisti tzv. Kosova neće učestvovati na EP – izjavljuje kancelarija za KiM

b92.net
b92.net

Kancelarija za KiM: Karatisti tzv. Kosova neće učestvovati na Evropskom prvenstvu

Vladina kancelarija za KiM saopštila je da sportisti sa Kosova i Metohije neće biti deo Evropskog prvenstva, jer im je sport i ovoga puta bio u drugom planu.

Lica koja su, kako se navodi, pokušala u dve grupe i u dva različita termina da dođu na takmičenje mimo sporazuma, vraćena su i sinoć i u sredu ujutru sa administrativnog prelaza.

I pored precizne najave organizatora o isključivo statusno neutralnom načinu učešća i predstavljanja sportista sa KiM, manji deo delegacije sinoć oko 23 sati se pojavio na administrativnom prelazu Merdare sa obeležjima lažne države „Kosovo“, sa nesumnjivom namerom da izazovu provokacije na ovom takmičenju, navodi se u saopšteju.

Nakon toga, dodaje se, jutros je još jednom, veći deo delegacije iz naše južne pokrajine pokušao da unese obeležja i opremu sa simbolima samoproglašenog „Kosova“. – prenosi b92.

Obe delegacije su vraćene i time je pokušaj predstavnika Prištine da karate borilište pretvore u političku arenu sprečen doslednom primenom Sporazuma o zvaničnim posetama„.

Nemarnost Prištine

Javnost treba da zna i da prištinska strana nije na vreme i na način predviđen Sporazumom o zvaničnim posetama podnela zahtev za dolazak i učešće delegacije, poručuju iz Kancelarije za KiM.

Važno je istaći da se predstavnici karatista sa Kosova i Metohije juče nisu pojavili na ranije zakazanom sastanku sa predsednikom Evropske karate federacije, nakom je trebalo da se dogovore i pojasne detalji o načinu učešća i predstavljanja sportista iz naše južne pokrajine na Evropskom prvenstvu u Novom Sadu, što dovoljno govori da im je sport u drugom planu i ovoga puta„, stojii u saopštenju.

Ukazuje se i da su nadležni organi u pripravnosti za slučaj eventualnih novih provokacija.

Izvor: B92.net

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here