Kalifornija: Najveći požar u istoriji buktaće do septembra (FOTO)

SHARE
požar u Kaliforniji
Foto: axios.com
Kalifornija – Očekuje se da će požar koji bukti u Kaliforniji, a koji je najveći ikada zabeleženi požar na tom području, potrajati do kraja meseca, saopštili su zvaničnici.

Dvostruki požar na severu ove američke savezne države, nazvan „Mendosino kompleks„, već je „progutao“ 117.639 hektara površine. To je skoro površina veličine Los Anđelesa. Pod kontrolom u ovom trenutku je trećina vatrene stihije.

pozar

Vatrogasci se bore sa 18 velikih požara širom Kalifornije, a situaciju otežavaju snažni vetrovi i niska vlažnost.

Zvaničnici su prvobitno sebi kao cilj postavili da „Mendosino kompleks“ ugase do polovine avgusta, ali sada procenjuju da u tome neće uspeti do početka septembra.

pozar

Taj požar je uništio 75 objekata i doveo do evakuacija hiljada ljudi.

Požar nazvan „Ker“, koji gori severnije, usmrtio je najmanje sedam osoba i uništio više od 1.500 objekata, a do večeras je lokalizovano 47 odsto stihije.

U isto vreme, požar koji gori na jugu Kalifornije dramatično je dobio na razmerama. Izbijaju novi požari, što samo povećava obim posla koje vatrogasne ekipe imaju.

Kalifornija

Trenutno se 14.000 pripadnika vatrogasne službe se bori sa vatrom. Njima pomažu vojska kao i više od hiljadu niskorizičnih zatvorenika.