Kako se ne razboleti od klime u automobilu?

Klima uređaj je sjajna stvar kod modernih automobila i ujedno uređaj koji je veoma koristan što na dužim to i na kraćim putovanjima. Ipak, dobro je znati kako ga koristiti da se kasnije ne pokajete.

Klima uređaj nam u staklenoj i zatvorenoj kabini automobila za vrieme vrućeg sunčanog dana pruža mogučnost da udobno putujemo u automobilu. Nažalost, njegova nerazumna upotreba može imati vrlo loše posljedice za vaše zdravlje. Pa kako koristiti klima uređaj da se ne bi razboleli?

Najbolje je malo razmisliti o klima uređaju pre vožnje. Nakon otvaranja vrata automobila, potrebno je utvrditi da li je unutrašnjost samo topla ili neugodno vruća. Ako je automobil bio u hladu, čak bi i tokm vrućeg dana u najboljem slučaju bilo topolo unutra. U takvoj situaciji možete ući i odmah krenuti. Ne vredi ni dalje držati otvorena vrata, jer suprotno izgledima, u unutrašnjosti vozila može biti hladnije nego napolju.

Situacija je malo drugačija ako je automobil stajao na suncu. Tada je u automobilu veoma toplo. U takvoj situaciji obavezno spustite prozore ili otvorite sva vrata na minut da u unutrašnjost automobila uđe svež vazduh.

Nakon ulaska u automobil polako krenite sa otvorenim prozorima. Ne vozite prebrzo, jer je izmjena zraka učinkovitija za vreme spore vožnje. Nakon nekog vremena zatvorite sve prozore i uključite klima uređaj. Odmah prebacite cirkulaciju zraka na unutrašnju. Ta opcija će brže sniziti temperaturu u kabini.

Uspostavljanje adekvatne temperature

Prva 2-3 minuta najbolje je postaviti klima uređaj na temperaturu malo nižu od one spolja. Naravno, ovde govorimo o automatskim klima uređajima. Suprotno pretpostavkama, kada je u pitanju brzina hlađenja, jednako je učinkovita kao i postavljanje na minimum. Međutim potrebno je uključiti snažniji protok vazduha.

Na primer, ako je napolju 34 stepena, temperaturu u unutrašnjosti biste trebali postaviti na oko 25 stepeni. Međutim, ako je spolja 28 stepeni, najbolje je temperaturu u unutrašnjosti namestiti na 23-24 stepena.

Još je gore kada nameštamo ručni klima uređaj, a time i problematikom sa postavljanjem određene temperature. Tada se moramo rukovoditi osećajem. Najbolje je započeti sa prebacivanjem dugmića na hladan zrak, ali ne puno ispod toplog zraka. Izduvavanje vazduha je najbolje prebaciti najveću brzinu, i usmeriti prema vjetrobranskom staklu, nogama ili oboje.