Kako održavati automobil nakon zime? Saveti za prolećno održavanje u par koraka

0
34

Nakon zime, vaš automobil verovatno je pretrpeo mnoge izazove, od snega i leda do soli na putevima. Kako biste zadržali vaš automobil u dobrom stanju, neophodno je da mu pružite odgovarajuću negu nakon zime. U ovom tekstu ćemo vam dati nekoliko saveta o tome kako održavati vaš automobil nakon zime.

Operite automobil

Prvo što treba da uradite je da operete automobil kako biste uklonili sol i prljavštinu sa karoserije i felni. Ovo je važno ne samo iz estetskih razloga, već i zbog toga što sol može oštetiti karoseriju, a prljavština na felnama može uticati na kočnice. Kada perete automobil, koristite specijalne deterdžente koji su namenjeni za čišćenje automobila, kako ne biste oštetili boju.

Proverite tečnosti

Nakon što ste oprali automobil, proverite nivo tečnosti u vašem automobilu, uključujući ulje, kočionu tečnost, rashladnu tečnost i tečnost za pranje vetrobranskog stakla. Ako je nivo bilo koje od ovih tečnosti nizak, dopunite ih do odgovarajućeg nivoa.

Proverite pneumatike

Proverite pneumatike kako biste bili sigurni da su u dobrom stanju. Proverite pritisak u pneumaticima, proverite da li postoje pukotine ili ogrebotine na gumama, kao i da li postoje nepravilnosti na pneumaticima. Takođe, proverite da li su pneumatici izbalansirani, jer nebalansirani pneumatici mogu dovesti do neravnomernog habanja i smanjenja performansi automobila.

Zamenite brisače

Ako su vaši brisači istrošeni ili oštećeni, zamenite ih. Brisači su važni za održavanje dobrog vidljivosti na putu, tako da je važno da budu u dobrom stanju.

Servisirajte kočnice

Nakon zime, kočnice mogu biti oštećene zbog soli i prljavštine na putevima. Zbog toga je važno servisirati kočnice kako biste bili sigurni da su u dobrom stanju. Proverite kočione pločice i diskove, kao i da li su kočione cevi u dobrom stanju.

Servisirajte sistem za grejanje i klimatizaciju

Servisirajte sistem za grejanje i klimatizaciju kako biste bili sigurni da radi ispravno. Proverite filtere za vazduh i zamijenite ih ako su istrošeni.

Foto: Pixabay

Nakon što je zima prošla, važno je pripremiti vaše vozilo za toplije vreme i predstojeću sezonu. Ovde su neki saveti za održavanje vašeg vozila nakon zime:

Perite svoje vozilo – tokom zime sol i kamenčići mogu ostaviti oštećenja na karoseriji vašeg vozila. Zato je važno oprati vozilo kako bi se uklonile sve nečistoće. Takođe, perite podvozje kako biste uklonili sve tragove soli i prljavštine.

Proverite tečnosti – tokom zime, tečnosti vašeg vozila mogu se smanjiti zbog čestog korišćenja grejanja i povećane upotrebe kočionog sistema. Proverite nivo ulja, kočione tečnosti i rashladne tečnosti i dopunite ih ako je potrebno.

Proverite pneumatike – proverite stanje guma nakon zime, uključujući njihovu dubinu i pritisak. Ako su gume istrošene, razmislite o zamjeni istih. Ako su pneumatici ispravni, možete ih jednostavno rotirati kako bi se izbjeglo neravnomjerno habanje.

Promenite filtere – zamjena filtera ulja, filtera vazduha i filtera kabine važni su za održavanje vozila u dobrom stanju. Filteri će ukloniti nečistoće iz motora i kabine vozila, što će vam omogućiti čistiji i efikasniji rad.

Proverite kočnice – kočnice su jedan od najvažnijih delova vašeg vozila, pa je važno da budu u dobrom stanju. Proverite stanje pločica i diskova kočionog sistema, a ako primetite bilo kakve probleme, odnesite vozilo kod stručnjaka.

Održavanje vašeg vozila nakon zime ključno je za dug vek trajanja vozila i sigurnu vožnju. Ako želite da se dodatno informišete, obratite se stručnjacima za održavanje vozila.