Kako nastaje gorušica i kako da se izborite s njom

gorušica
Izvor slike: www.dairyreporter.com
Verovatno ste bar jednom u životu osetili tu neprijatnost koju nam stvara gorušica, ali ne znate šta dovodi do toga.

Gorušica najčešće počinje osećajem neprijatnog žarenja otprilike iza grudne kosti, ali osećaj može i da se „penje“ uz grlo, dovodeći do kiselo-gorkog ukusa u ustima.

Posle jela, kad smo u ležećem položaju, ili uveče, javlja se ova neprijatnost u najvećem broju slučajeva nije razlog za ozbiljnu zabrinutost, može da smeta ako se često javlja.

Na svu sreću, ako od gorušice patite samo povremeno, problem se lako rešava malim promenama u životnim navikama, ili (što je lakši, ali ne uvek i pametniji put) antacidima, lekovima koji se mogu kupiti i bez recepta, prenosi „Indipendent“.

Šta je zapravo gorušica?

Čak trećina populacije pati od gorušice i podrigivanja iza čega se najčešće krije gastroezofagealna refluksna bolest. Do te neprijatne pojave dolazi zbog poremećaja na nivou spoja između jednjaka i želuca gde slabost ventilnog mehanizma dovodi do vraćanja želudačnog sadržaja u jednjak.

Pošto je sadržaj želuca izuzetno kiseo, eto problema.

Šta je izaziva?

Gorušicu može da izazove mnogo toga – različita hrana, naročito ljuta, masna ili začinjena, pića kao što su kafa ili alkohol, i… pa, životne navike. Pušenje, na primer. Osim toga, verovatnoću da vas snađe ova muka povećavaju i višak kilograma, stres, anksioznost i trudnoća.

Češće se javlja kod odraslih, naročito u srednjim i poznijim godinama, ali generalno može da snađe svakoga, piše Livescience.

Ali, ako imate gorušicu češće od recimo dvaput nedeljno, ili ona potraje duže od dve nedelje, idite kod lekara, pošto u tim slučajevima gorušica može biti simptom ozbiljnijih stanja.