Kako je KIKINDA dobila ime?

SHARE
Velika Kikinda, Kikinda - stare fotografije

KIKINDA

adsteam seo i izrada web sajta

Prvi zapis sa nazivom Kikinda potiče iz XV veka i to u latinskim imenskim oblicima Kewkend i Nagkeken. Kasniji mađarski autori su protumačili da ovi oblici znače isto što i Kökényd, odnosno na srpskom – trnjina. Ipak, etimološko značenje naziva nije do kraja objašnjeno. Inače, do kraja Drugog svetskog rata grad je nosio ime Velika Kikinda. 

Isto tako, tumačenje može da se osloni na istorijska otrkića na teritoriji ovog grada…

Istorija Kikinde

Grb lale na ludaji je osmisljen jer je Kikinda veoma mali grad, smešten u velikoj ravnici i kada „lala stane na ludaju moze da vidi celu Kikindu“.

Kikinda je poznata i po lepim ulicama i po pronalasku mamutovog skeleta nazvanog „Kika“.

Izmedju 1750. i 1753, Srbi su se naseljavali u dolini reke Galatske. To je bio prvi talas naseljavanja. Nekada na području Kikinde su se nalazile močvare i plodno zemljiste i takve odgovarajuće karakteristike pogodovale su stvaranju malo naselja od kojeg je danas grad.

Сродна слика
Velika Kikinda

Dvadesetak godina nakon osnivanja naselja, 12. novembra 1774. godine, austrijska carica Marija Terezija posebnom privilegijom formira Velikokikindski privilegovani dištrikt (okrug), kao specifičnu feudalnu upravnu jedinicu sa sedištem u Kikindi.

U sastavu dištrikta, pored Kikinde, bilo je još devet naselja srpskih graničara u severnom i srednjem Banatu: Srpski Krstur, Jozefovo (deo današnjeg Novog Kneževca) , Mokrin, Karlovo (deo današnjeg Novog Miloševa), Bašaid, Vranjevo (deo današnjeg Novog Bečeja), Melenci, Kumane i Taraš. 

Stanovnici ovih mesta imali su za to vreme, značajne ekonomske, pa i političke povlastice u okviru austrijske monarhije. Dištrikt , je funkcionisao, istina sa prekidima, sve do 1876. godine, kada se ukida, a Kikinda organizaciono i upravno pripada novoosnovanoj Torontalskoj županiji čije je sedište bilo u Bečkereku (Zrenjaninu) i koja je obuhvatala gotovo čitav Banat (srpski, mađarski i rumunski).

Резултат слика за kikinda stare fotografije
Foto izvor: IloveKikinda

Zanimljiv je podatak da je krajem 19. veka Kikinda bila najnaseljenije mesto Torontalske županije, imala je oko 22.000 stanovnika.

adsteam seo i izrada web sajta