KAKO JE CIA SRUŠILA MILOŠEVIĆA I KO JE IZA VRATA PRIMO NOVCE ZA SVRGAVANJE

U Srbiju se za pomoć rušenju nekadašnjeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića slilo gotovo 40 miliona dolara, svedoče danas pojedini američki zvaničnici.

A kako bi takva akcija stvarno bila delotvorna u celu priču bila je uključena i američka obaveštajna služba CIA koja je, zajedno sa američkom administracijom, ali i ovdašnjom opozicijom, svim snagama radila na tome da se Miloševiću stane na kraj, što se 5. oktobra 2000. godine i desilo.

U tekstu koji je objavio „Forin afers„, a koji potpisuje Dejvid Šajmer, i koji se bavi uplitanjem američke obaveštajne agencije CIA u izbore, navode se detalji i svedočenja pojedinih zvaničnika agencije, na koji način se tada i šta radilo, a sve sa jednim ciljem – svrgavanjem Slobodana Miloševića, piše Blic.rs

U tekstu autor navodi da mu je Leon Paneta, šef Klintonovog kabineta od 1994. do 1997. goidne rekao da je Milošević bio viđen kao negativac sa lošim uticajem i neko ko će „taj deo sveta preokrenuti naglavačke“ ako se ne preduzmu konkretni koraci u vezi sa njim. Izbori 2000. godine su bili prilika za to.

„Forin afers“ navodi da su od sredine 1999. godine, pa do kraja 2000. i javne i privatne američke organizacije potrošile oko 40 miliona dolara na razne programe u Srbiji, podržavajući ne samo Miloševićevu opoziciju, već i nezavisne medije, građanske organizacije i inicijative koje su pozivale na glasanje.

– Bilo je tajnih napora da se pokuša sa podrškom protivljenju Miloševiću – rekao je Sajfer, uz podsećanje da je CIA, nakon što je Klinton obavestio odabrane članove Kongresa, radila „podržavajući i finansirajući i pružajući pomoć određenim kandidatima opozicije – to je bila glavna stvar“.

Sajfer, koji je postao šef CIA u Srbiji neposredno nakon izbora, objasnio je da je agencija dala „sigurno milione dolara“ u kampanju protiv Miloševića, uglavnom sastajući se sa ključnim liderima srpske opozicije van granica zemlje i „pružajući im gotovinu“ na licu mesta.

CIA je pružala novac i druge vrste pomoći opozicionoj kampanji. Lideri Kongresa su znali i podržali su ovaj tajni plan.

Službenici CIA, za razliku od drugih vladinih zvaničnika SAD-a, mogli su da rade u tajnosti.

– Zbog prirode i načina na koji radimo – objasnio je Daglas Vise, tadašnji operativni oficir CIA sa sedištem na Balkanu.

Kazao je i da je učešće američke obaveštajne agencije u izborima bilo „značajno“, dok je Vašington koristio „sve instrumente naše nacionalne sile kako bi stvorio rezultat koji je bio ugodan za SAD“.