Kako da šoljica kafe bude savršena!

Foto: unsplash.com/giancescon
Oglas

Bez obzira na to koliko ste vešti u pripremi kafe, verovatno postoji nekoliko koraka u procesu koji ostavljaju prostora za poboljšanja.

Evo najvećih grešaka koje pravite dok kuvate kafu kod kuće i kako ih popraviti, kako piše Real Simple.

Količina zrna ne odgovara stilu kuvanja

Različiti stilovi kuvanja zahtevaju različite veličine mlevenja. To je zato što je stopa ekstrakcije taloga kafe veća ako je finije mlevena. Korišćenje finije mlevenih zrna takođe povećava vreme potrebno za prolazak vode kroz talog kafe, što povećava vreme tokom kojeg su voda i talog u kontaktu, prenosi Večernji list.

Sve se to prevodi u ovo opšte pravilo: Metode kuvanja s kraćim vremenom kontakta zahtevaju finije mlevena zrna kave, oni s dužim vremenom kontakta zahtevaju grublje mlevena zrna.

Korišćenje vode iz slavine

Lako je zaboraviti da je kafa približno 98% vode.

Dodavanje određenog tipa vode promeniće kvalitet vaše kafe, a idealna je upotreba filtrirane vode.

Kuvate na pogrešnoj temperaturi

Temperatura vode je izuzetno važna. Tokom kuvanja trebalo bi da bude između 90° C i 95° C.

Korištenje termometra najjednostavniji je način da proverite je li voda dovoljno vruća, ali ako nemate pri ruci nijednu od ovih mogućnosti, vodu možete prokuvati i ostavite da stoji oko 30 sekundi pre kuvanja.

Ne merite svoju kafu

Ljudi često dodaju previše kafe da bi bla jačeg ukusa, ali ako koristite previše, rizikujete da dobijete kisele ukuse.. Osim toga, uprkos onome što mislite, više kafe neće napraviti jaču šoljicu kafe.

Postoji samo toliko kofeina koji možete izvući iz zrna pre nego što uništite ukus, zbog vremena kontakta, brzine ekstrakcije i odnosa vode i kafe. Zlatno pravilo je 2 kašičice kafe na 170 mililitara vode.

Zdravlje krvnih sudova je samo jedan od brojnih razloga zbog kojih bi češće trebalo da koristite beli luk

Previous articleKada glavobolja može biti simptom tumora na mozgu
Next articlePredstava „Tesla izumetnik“ za doček 2022. godine na trgu u Novom Sadu