Kako da ispratite gosta koji NEĆE DA ODE

Pixabay
Oglas

Svakog gosta tri dana dosta. Biti dobar domaćin i organizator slavlja za prijatelje i porodicu može biti lepo, ali kada poneki gosti jednostavno ne žele da ode, stvar se može pretvoriti u noćnu moru. Isto važi za posetioce koji nenajavljeno „upadnu na žurku“. Ako ste previše pristojni da im samo zatvorite vrata pred nosom, kako onda da ih se rešite, a da ne ispadnete bezobrazni?

Agnes Ana Jaroš, direktorka Nemačkog veća za bonton, savetuje da se jasno pokaže da se slavlje približava kraju.

– Možete ponuditi jedno putno piće, sugerišući da mu da je to svrha – savetuje Jaroš.

Pomaže i govor u perfektu, na primer, „večeras je bilo zabavno“. Prihvatljiv je i suptilni mig poput „zar je već toliko sati?“

Jaroš savetuje i preciznost pri slanju pozivnice. Na primer „Zabava počinje u 18 sati, ali neće trajati celu noć jer se moramo rano probuditi idućeg jutra“.

– To vašim gostima daje nekakavu odrednicu – objašnjava Jaroš.

Stručnjak za bonton zna da je ljudima teško postaviti ograničenja. Ali ih poziva da u svojoj brizi za goste i posetioce ne zaborave da misle i na sebe.

– Naše tradicionalno shvatanje pristojnosti stavlja domaćine u drugi plan. Ali time štetimo sami sebi – ističe Jaroš, ali savetuje da treba da se izbegavaju lažni izgovori.

– Sitne laži nam ne pomažu. One samo pogoršavaju stvari. Bolje je biti otvoren – zaključuje Nemica, a prenosi portal „Jutarnji list“.

android aplikacija
Previous articleSrbin komponovao HRVATSKU HIMNU „LIJEPA NAŠA“
Next articleOd danas vam kovid propusnice više nisu potrebne za kafiće i restorane