KAKO DA GIBANICA BUDE VAZDUŠASTA: Recept jednog tate

SHARE
Shutterstock

Sastojci

vojvodinainfo

500 g kvalitetnih kora za gibanicu
3 jajeta
200 g punomasnog starog belog sira
0, 25 l kisele vode (ili malo više, po potrebi)
1 prašak za pecivo
malčice ulja (može i ne mora)
ne treba soliti ako je sir dovoljno slan
U većoj posudi umutiti jaja, pa ubaciti sir i zatim ga izgnječiti viljuškom. Kada je sav sir usitnjen, dobro izmešati da se ravnomerno rasporedi.

Priprema

Dodati kiselu vodu, prašak za pecivo i malčice ulja, mada može i bez (ako je sir izuzetno jak). Sve dobro promešati.

Uzimati jednu po jednu koru i celu je umakati u napravljenu smesu. Procediti je kao kad cedimo npr. sunđer, ali nežnije – treba da se napravi rastresita gužvica od svake kore, nikako kompaktna više nego što mora.

Napravljene gužvice ređati tik jednu uz drugu u podmazani visoki pleh. Ukoliko na kraju ostane mrvica sira po dnu posude koje se nisu „uhvatile“ za kore, ravnomerno ih uglavite između poređanih gužvica.

To što gužvice ređamo direktno u pleh, bez kore na dnu koja služi kao podloga, daje posebnu čar jer se pojedini komadići sira fino zapeku i daju korici dodatnu aromu.

Staviti u ugrejanu rernu i peći na 180 stepeni 30-45 minuta – gotovo je kad porumeni i kad već uveliko neodoljivo miriše.

 

Izvor: Coolinarika

vojvodinainfo