Još nedelju dana za legalizaciju oružja

Pixabay
Rok za podnošenje zahteva za legalizaciju oružja pomeren je sa 16. juna na 17. avgust, navodi se u Naredbi objavljenoj u „Službenom glasniku”.

Naredbu je doneo ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović. Rok je ove godine već jednom pomeran, sa 16. marta na 16. jun.

Do isteka novog roka oružje u nelegalnom posedu može se predati državi bez posledica.

Kako se navodi, oni koji poseduju nelegalno oružje mogu ga predati u vlasništvo države, bez naknade. Nadležni objašnjavaju da se neće sprovoditi postupak dokazivanja porekla nelegalnog oružja niti utvrđivanja odgovornosti za njegovo neovlašćeno držanje i nošenje.

Ova naredba resornog ministra odnosi se na vlasnike koji imaju oružje iz kategorija A, B i C.

Na sajtu MUP-a se navodi da u kategoriju A spadaju minsko-eksplozivna sredstva, automatsko kratko i dugo vatreno oružje kao i ono skriveno u drugim predmetima i oružje sa prigušivačem. U kategoriju B spada svako oružje (kratko, dugo, poluautomatsko, repetirajuće, jednometno, dvometno, sa olučenim i glatkim cevima), dok se u kategoriji C, između ostalog, nalazi onesposobljeno, staro oružje i njegove moderne kopije koje ne koriste metak sa centralnim ili ivičnim paljenjem, vazdušno oružje.