Još jedna velika prevara Google-a!

prevara Google-a
Kompanija Google ne odustaje od praćenja čak i kada su vam isključeni praćenje naloga, lokacija i slično.

Nakon što je nameštao pretragu, “pakovao“ prodajne linkove i nakon što će zbog nepoštovanja konkurencije i bahatog poslovanja morati da plati pet milijardi dolara kazne u EU, internet gigant je u centru novog skandala u vezi sa nepoštovanjem privatnosti korisnika.

Istraživanje Associated press-a pokazuje da korišćenje Google servisa omogućava kompaniji da zabeleži mesta na koja idete, čak i ako ste aktivirali podešavanje za privatnost, odnosno isključili opciju da vas Google i njegovi servisi prate.

Prema ovom istraživanju američka tehnološka kompanija Google beleži vaše kretanje čak i kada se eksplicitno izjasnite da to ne čini.

Google čuva podatke o mestima sa zabeleženim datumom i vremenom kad god se aplikacija „mape“ jednostavno otvori. Kad pokrenete aplikaciju za dnevnu vremensku prognozu, ona automatski definiše približno mesto na kom se nalazite. Neke pretrage koje nemaju nikakve veze sa lokacijom, kao što su „čokoladni kolačići“, utvrđuju precizne koordinate vašeg Google naloga u opsegu do čak jedne kvadratne stope (0,09 metara kvadratnih).

Problem privatnosti pogađa dve milijarde korisnika Android uređaja i stotine miliona korisnika iPhone telefona u svetu, koji se oslanjaju na Google mape, pretragu ili, kao što smo videli, bilo koju aplikaciju, koja ima veze sa Google nalogom.

Nažalost, Google se za sada nije oglasio povodom ovog istraživanja, kao ni nadzorni organi, koji bi svakako trebalo da sankcionišu ovakav Google potez.

Izvor: Mondo