Jeziv način Poljaka da prokrijumčare migranta

Dvojica Poljaka osuđena su na 14 meseci zatvora, jer su u mrtvačkom sanduku pokušali da prokrijumčare iračkog migranta, objavio je sudski izvor u Kokelu na severu Francuske, piše Politika.

Dvojica profesionalnih vozača stigla su pred Eurotunel 2. aprila s furgonom natovarenim mrtvačkim sanducima koji su, kako su rekli, „namenjeni za isporuku Velikoj Britaniji”.

Međutim, kada su nadležni službenici obavljali sistemsku kontrolu tereta, pre nego što je vozilo ukrcano na voz za Englesku, pronašli su živog i zdravog iračkog državljanina. On je, izjavio je državni pravobranilac Paskal Markonvil, bio „položen u jednom od sanduka”, piše Jutarnji list.

Poljaci su se branili tvrdivši da ne znaju za migranta u jednom od sanduka, ali uzalud, jer je tužilaštvo utvrdilo da se sanduk mogao otvoriti samo ako se razbije pečat, stoga migrant nikako nije mogao ući sam i leći u mrtvački sanduk bez pomoći spolja.

Vozači su osuđeni na 14 meseci zatvora bez prava na pomilovanje zbog „pomaganja osobi neregulisanog statusa… u nedostojnim uslovima”.

U ovom slučaju postoje otežavajuće okolnosti jer je nedostojno smestiti osobu u mrtvački sanduk i prevoziti je na taj način”, obrazložio je državni pravobranilac.