Jedna od najvećih studija ikada dokazala – Ne postoji „GEJ GEN“

SHARE
Foto: KTSDESIGN/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Getty
adsteam seo i izrada web sajta

Naučno istraživanje biloških uporišta seksualnog ponašanja potvrdilo je da ne postoji izdvojeni „gej gen„.

Takođe je ustanovljeno da složena kombinacija genetike i okruženja utiče na to da li će neko imati seksualne sklonosti prema osobama istog pola.

Analizirani su podaci o DNK i seksualnim iskustvima pola miliona ljudi. Došlo se do zaključka da postoje hiljade genetskih varijacija povezanih sa isopolnim seksualnim ponašanjem, ali većina na to ima mali uticaj.

Samo pet genetskih markera je „značajno“ povezano s homoseksualnošću, otkrili su naučnici, ali ni na osnovu njih ne mogu se predvideti seksualne sklonosti.

Biolog sa Instituta za molekularnu medicinu u Finskoj, Andra Gana, rekao je – „Skenirali smo celi ljudski genom i pronašli šačicu, pet lokacija koje su jasno povezane s time da li će osoba imati istospolne seksualne odnose„. Dodao je i to da ti markeri imaju vrlo mali uticaj na određivanje ljudske seksualnosti.

Ovo je jedna od najvećih studija koja je analizirala anketne odgovore i sprovela analizuu na nivou celokupnog genoma (GWAS) na podacima više od 470.000 ljudi koji su dali uzorke svoje DNK i podatke o svojim preferencijama institutu UK Biobank i američkoj kompaniji za genetička testiranja 23andMeInc.

Rezultati su objavljeni u časopisu Sajens pokazali su da ne postoje jasni obrasci između genetskih varijacija kojima bi se mogla predvideti ili identifikovati seksualna orijentacija pojedinaca.

adsteam seo i izrada web sajta