Izmereno rekordnih -100 stepeni Celzijusovih

-100 stepeni
Međutim, nedavno je otkriveno da temperature na tom mestu mogu biti još niže nego što se prethodno mislilo, piše “Live Science”.

Analizom satelitskih podataka iz 2013. o raštrkanim “džepovima” veoma hladnog vazduha na istočnoantarktičkom platou, između Kupola Argus i Fudži, pokazano je da temperature na tom području mogu pasti na neverovatnih -93 stepena Celzijusovih. 

Ipak nova analiza istih podataka ukazuje da pod pravim okolnostima temperatura može pasti na skoro neverovatnih –100 stepeni, kažu istraživači.

Preciznije, izmereno je čak -98 stepeni Celzijusovih. Naučnici su za novu studiju analizirali podatke skupljene tokom jula i avgusta a u period od 2004-2016. godine. Najniža temperatura ikad izmerena je u malim basenima istočnoantarktičkog platoa, na povišenju od oko 3.800 metara, najvišem delu ledenog pokrivača.

Nove, rekordno niske temperature su bili raširene na 100 lokacija, u udubljenjima šireg dela platoa, naveli su naučnici, koji su za novu analizu uzeli u obzir i faktore poput suvoće atmosphere, jer suv vazduh čini da snežni pokrivač brže izgubi na toploti.

Oni su istakli da tokom polarne zime većinu vremena u tom području obeležavaju vedro nebo i slab vetar. Takvi uslovi zajedno mogu ohladiti snežnu površinu i dodatno sniziti temperaturu, ističe se u studiji.

Na ledenom Antarktiku prosečne temperature tokom zimskih mesecu kreću se oko -34,4 stepeni.

„Nove, rekordne temperature su verovatno najhladnije moguće na Zemlji. Potrebno je da bude ekstremno hladno i ekstremno suvo nekoliko dana da se dostignu tako ekstremno niske temperature“ izjavio je vođa studije Ted Skambos, istraživač Nacionalnog centra za sneg i led Univerziteta Kolorado Boulder.

Istraživanje je objavljeno onlajn u žurnalu “Geofizička istraživačka pisma”.