Izložba „Milan Konjović iz novosadskih kolekcija“

SHARE
Galerija Milan Konjović, Sombor
Galerija Milan Konjović, Sombor/Milan Konjović /1898-1993.Sombor

Izložba „Milan Konjović iz novosadskih kolekcija“ biće otvorena 8. novembra u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog, povodom obeležavanja 120 godina od rođenja umetnika.

„Pavle Beljanski – prijatelj umetnika“ na čijem projektu je zasnovana, izložba proširuje zadati koncept kako bi se publici predstavila izuzetna dela ovog umetnika.  Dela se čuvaju u javnim zbirkama Novog Sada, ali sada se pokazao značaj Konjovićevog prisustva gde će se ujediniti na novosadskoj kulturnoj sceni.

Milan Konjović
Galerija Milan Konjović, SomborFoto: Sandra Medić

O prijateljskim vezama Milana Konjovića i Pavla Beljanskog koje su bitno uticale na nastanak dva legata u Novom Sadu i Somboru – Spomen-zbirke Pavla Beljanskog i Galerije „Milan Konjović“, dovoljno svedoče dva podatka – prvo predstavljanje kolekcije Beljanskog bilo je u Gradskom muzeju u Somboru (1945) kada je Konjović bio direktor ovog muzeja, a osnivajući somborsku galeriju, umetnik je imao za uzor legat Pavla Beljanskog. – piše RTV.

Резултат слика за legat milan konjovic
milan konjovic foto blic.rs

Na izložbi će biti predstavljeno 47 dela Konjovića koja se nalaze u kolekcijama Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, Galerije Matice srpske, Muzeja Vojvodine, Muzeja savremene umetnosti Vojvodine, Ateljea 61, Vlade Autonomne pokrajine Vojvodine, Grada Novog Sada, Vojvođanske banke, Naftne industrije Srbije.

Izbor radova biće upotpunjen delima iz Galerije „Milan Konjović“ iz Sombora, obuhvatajući Konjovićev slikarski razvoj od ranih ostvarenja iz 1913, preko kubističkih eksperimenata početkom dvadesetih godina do vizantijske faze u devetoj deceniji 20. veka, čime izložba dobija retrospektivan karakter.

Autor izložbe je mr Milana Kvas, v. d. upravnika Spomen-zbirke, autor taktilnog segmenta postavke je Milica Orlović Čobanov, kustosi izložbe su Marta Đarmati, Gordana Milanović i Nebojša Vasić.