IZBORI NEDELJA 04.11. – Nacionalni saveti nacionalnih manjina

SHARE
izbori-glasanje-nacionalne-manjine

Sutra su izbori za Nacionalne savete nacionalnih manjina , Nedelja 4. novembar, a pravo glasa na njima ima 507.183 pripadnika manjinskih zajednica.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava

Pomoćnica ministra za ljudska i manjinska prava i slobode u Ministarstvu državne uprave Ivana Antić rekla je za Tanjug da će pripadnici 22 manjinske zajednice birati svoje predstavnike za Nacionalne Savete.

„Među njima su i pripadnici poljske i ruske zajednice koji do sada nisu imali formirane savete“, ističe Antićeva.

Pripadnici 18 nacionalnih manjina biraće članove Saveta na neposrednim izborima, a četiri – hrvatska, crnogorska, makedonska i ruska, putem elektorskih skupština.

Najviše listi – sedam, podneli su Rusini, dok su šest listi predali Albanci. Romi su predali pet, Bošnjaci, Rumuni i Slovaci četiri, a Aškalije, Egipćani, Nemci i Česi po tri liste. Bugari, Bunjevci, Vlasi i Mađari imaju po dve liste, dok su grčka, poljska i slovenačka manjina prijavile po jednu. 

Pomoćnica ministra Ivana Antić rekla je da je interesovanje pripadnika nacionalnih manjina za ove, treće redovne izbore, veće nego ranije i dodala da je to trend koji prati svake izbore.

Broj članova Nacionalnih saveta zavisi od broja pripadnika nacionalnih manjina – minimalan je 15, a maksimalan 35.

„Nacionalne manjine do 10.000 pripadnika biraju 15 članova Saveta, do 20.000 – 19, do 50.000 – 23, a ukoliko imaju između 50 i 100.000 biraju 29 članova Saveta“, objasnila je Antićeva i dodala da će sve nacionalne manjine, poput Mađara, Bošnjaka i Roma, koje imaju više od 100.000 pripadnika, birati 35 predstavnika.

Biračka mesta za neposredne izbore biće otvorena od 7 do 20 časova, a glasaće se na 926 mesta širom Srbije.

Nakon izbora, rok za objavljivanje konačne liste i rezultata izbora je 96 sati, odnosno 8. novembar do 20 sati, rekla je Antićeva i dodala da Saveti, pošto RIK objavi rezultate u Službenom glasniku, imaju obavezu u roku od 20 dana da konstituišu savete i formiraju njihove organe.