Iz skladišta u Nišu nestalo preko 30 tona neocarinjene robe

SHARE
roba u skladistu
roba u skladistu u Nisu 31 10 2018/Uprava carine foto

Carinici su tokom proteklih nekoliko dana kontrolišući dva javna carinska skladišta u Nišu otkrili da u njima nedostaje više od 30 tona neocarinjene robe, čija je vrednost gotovo 15.000 evra.

Kontrola ova dva javna carinska skladišta pokazala je da je iz njih „ispod carinskog nadzora“ izuzeto gotovo 25 tona keramičkih pločica, 167 kada sa panelima i metalnom konstrukcijom, postolja za umivaonike i WC šolja, kao i 600 flaša stranih pića „Tequila Mendoza“, „Gin Lardson“, „Blue Curacao“, „Triple Sec“, Ouzo Philippos“ i lozove rakije „Žolta“.

Držaoci skladišta će najpre morati da izmire sve obaveze prema državi i plate sve uvozne dažbine – carinu, PDV i akcize.

: Uprava carine
Foto: Uprava carine

Potom će pred nadležnim sudom odgovarati i zbog zloupotrebe robe pre okončanja carinskog postupka i nepropisnog vođenja evidencije, a carinarnici Niš su upućeni i zahtevi za zatvaranje oba javna carinska skladišta.

Napominjemo da je za ovu vrstu prekršaja zaprećena kazna i do četvorostrukog iznosa u odnosu na vrednost robe koja je predmet prekršaja, o čemu odlučuje nadležni sud. – piše na sajtu uprava carine.

Poslednji sličan slučaj zabeležen je pre dvadesetak dana takođe u Nišu, kada je otkriveno da iz jednog javnog carinskog skladišta nedostaje oko 250 kvadratnih metara neocarinjenih granitnih ploča.