Italijanska kompanija GLM otvorila fabriku u Zrenjaninu – 300 radnih mesta!

Italijanska kompanija GLM
Izvor slike: http://plutonlogistics.com
Italijanska kompanija GLM je u nekadašnjoj fabrici Minel u Zrenjaninu, na oko 5000 kvadratnih metara, započela prošle godine proizvodnju čeličnih delova za izduvne sisteme u autoindustriji.

Ovo je investicija u vrednosti od pet miliona evra, a očekuje se da u narednim godinama bude i više od deset miliona evra.

Trenutno u proizvodnji ima 70 radnika. Planirano je da se u prvoj fazi proširenja proizvodnog kapaciteta poveća broj radnika na 150, kasnije, u drugoj fazi i na 350.

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić naglasio je da je jedan od važnijih ciljeva njegove administracije promocija grada Zrenjanina kao dobrog mesta za investiranje.

Srbija i Italija bi trebalo do kraja godine da ostvare spoljnotrgovinsku razmenu u vrednosti od rekordnih 4 milijardi evra, a ambasador Italije Karlo Lo Kašo ističe zadovoljstvo što se Italijanski model razvija u Srbiji.

U Vojvodini trenutno postoji 70 italijanskih kompanija i one zapošljavaju oko 11000 radnika.

Proizvodi ove fabrike su najvećim delom namenjeni izvozu u Italiju, Nemačku i Češku. GLM svoje proizvode prodaje „Mercedesu“, BMV-u, „Poršeu“, „Maseratiju“, kao i „Ferariju“ i „Audiju“.

Uskoro će put sveta iz Zrenjanina krenuti i emajlirana bakarna žice iz pogona novoizgrađene fabrike kompanije Eshex Europe.

U pitanju je evropska podružnica kompanije Superior Eshex sa sedištem u Atlanti (SAD) i deo južnokorejske LS Group, koja proizvodi žicu za transformatore, elektro-motore i generatore.

U aprilu naredne godine, Zrenjanin očekuje početak izgradnje fabrike poznatog kineskog proizvođač automobilskih guma „Šandong Linglong“. Vrednost investicije je 994,4 miliona dolara, tačnije  870,4 miliona evra.

Izvor RTV