ISTINA ILI MIT? Ovo selo u VOJVODINI je dobilo ime prema neverovatnoj legendi

Autor : Stolica
Oglas

Kucura je selo u opštini Vrbas, u Južnobačkom okrugu u Vojvodini. Prema popisu stanovništa iz 2011. godine, u Kucuri ima 4348 stanovnika.

U Kucuri se nalaze tri crkve — grkokatolička, pravoslavna i rimokatolička crkva. Grkokatolička crkva, posvećena Uspenju presvete Bogorodice, je najstarija crkva u Kucuri, izgrađena 1791. godine.

Pravoslavna crkva je posvećena, takođe Uspenju presvete Bogorodice, a rimokatolička crkva je posvećena Svim svetim, osnovana 1811. godine.

Kucura, pored mesne zajednice i mesne kancelarije ima i poštu, jednu osnovnu školu — osnovna škola „Bratstvo jedinstvo“, predškolsku ustanovu „Boško Buha“ — odeljenje „Grlica“, manastir časnih sestara, Narodnu biblioteku „Danilo Kiš“, etno klub, Dom kulture, ambulantu, gerontološki centar, veterinarsku službu i fudbalski stadion.

Autor : Stolica

O dobijanju naziva Kucure postoje dve legende. Po narodnoj legendi, u ovom mestu je živelo mnogo lepih devojaka, koje su većinom bile ćerke ribara. Kada su momke, koji su iz obližnjih mesta dolazili da ih posete, pitali „Gde idete?“, odgovarali su „Kod cura“. Taj odgovor „Ko(d) cura“ je glasovnom promenom vremenom prešao u srpski naziv Kucura, a rusinski naziv mesta — Kocur.

Po drugoj legendi, naziv mesta dolazi od reči ‘Kocur (srp. Kucura) na Hornjici — gornjem delu, odakle su se doselili Rusini, koji predstavljaju najbrojniji narod u tom mestu.

Autor : Stolica

U Kucuri se nalazi jedna od 23 ustave hidrosistema Dunav-Tisa-Dunav, jedinstvene kanalske mreže dugačke (sa prirodnim i delimično rekonstruisanim vodotocima) 960 kilometara.

Ona povezuje tokove reka Dunava i Tise kroz Vojvodinu i prolazi kroz 80 vojvođanskih naselja. U sastavu hidročvora, sa ustavom je postavljena i nova prevodnica, čija je uloga da prevodi brodove sa jednog na drugi nivo vode.

Autor : Stolica

 

 

 

(Wikipedia)

android aplikacija
Previous articleUlaganje u budućnost uzgajanjem starih sorti – Gde nabaviti seme?
Next articleSREM: Uhapšen jer je proganjao bivšu partnerku

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here