Ispod Evrope pronađen izgubljeni KONTINENT

Foto: Youtube/ Screenshot

Naučnici otkrili izgubljeni kontinent ali se ne radi o Atlantidi.

Uočili su ga dok su rekonstruisali evoluciju složene geologije mediteranske regije koja se sa svojim planinskim lancima i morskom obalom proteže od Španije do Irana.
Kontinent po imenu Velika Adria, veličine je Grenlanda a odvojio se od severne Afrike pre otprilike 140 miliona godina. Nakon toga je završio ispod područja južne Evrope.

Geolog, Duv van Hinsbergen sa Univerziteta u Utrihtu je rekao – “ Većina planinskih lanaca potiče sa jednog kontinenta koji se odvojio od severne Afrike pre više od 200 miliona godin, a jedini preostali deo skrivenog kontinenta je geografska pruga koja se proteže od Torina preko Jadransog mora do juga Italije“.

Koristeći se kompjuterskim programom kako bi rekonstruisali tektonsku ploču, naučnici su skidali sloj po sloj naslaga kako bi se vratili u vreme kada su kontinenti izgledali poprilično drugačije nego danas. Oni su ustanovili da je Velika Adria postala samostalni kontinent pre otprilike 240 miliona godina.

„Deformisani ostaci gornjeg dela izgubljenog kontinnetna još se mogu videti u nekim planinskim područjima. Ostatak kontinetalne ploče, debljine do 100 km, uvukao se u Zemljin plašt ispod južne Evrope“, rekao je Hinsbergen.

Istraživanje o otkriću Velike Adrie objavljeno je u časopisu Gondwana Research.