Imate problem sa NISKIM PRITISKOM? Evo pomoći!

SHARE
Ilustracija/Pixabay

Česti padovi pritiska zahtevaju promenu načina života i ishrane. Za razliku od hipertenzije, ovaj problem zahteva povećan, ali ne i prevelik unos soli i redovne obroke.

vojvodinainfo

Promena ishrane može da otkloni tegobe kao što su nedostatak energije, vrtoglavica pri naglom ustajanju, pospanost, slabost, mućenje vida, teško disanje i teško kretanje. Simtomi kao što su umor i pad energije mogu da se pogoršaju preskakanjem obroka i usporavanjem dotoka krvi u organe. Najbolje rešenje je više manjih obroka, koji pomažu da pritisak bude u ravnoteži.

Osobe sa niskim pritiskom trebalo bi da jedu slaniju hranu, jer so vezuje vodu u organizmu. Preporučuje se jodirana so, jer jod stimuliše cirkulaciju i podstiče proizvodnju hormona štitaste žlezde. Hipotenzičari bi trebalo da piju barem dva litra tečnosti dnevno, naročito mlake vode. Od namirnica se preporučuju ren, krompir, đumbir, dinja, jagode, limun, spanać, paradajz, rotkvice i kukuruz.

Osim toga, savetuje se promena načina života, povećana fizička aktivnost, izbegavanja naglog ustajanja iz kreveta. Uz preporuku lekara, mogu se upotrebljavati lekovi kojima se povećava krvni pritisak.

PRVI DAN

Doručak: palačinka filovana tvrdim sirom i posnom šunkom, jogurt

Užina: sveže ceđen sok od pomorandže

Ručak: teleća čorba, teleći gulaš sa maslinkama, krompir pire

Užina: šaka badema

Večera: crni tost premazan džemom od kupine ili šipurka, čaj od ruzmarina sa medom

DRUGI DAN

Doručak: šest kašika ovsenih pahuljica u čaši jogurta

Užina: čaša soka od paradajza sa listićima bosiljka

Ručak: pileća supa, pileći file, parče ražanog hleba

Užina: parče pite od bundeve

Večera: šampinjoni na žaru, crni tost, čaj od gloga sa medom

TREĆI DAN

Doručak: parče pite sa sirom, šolja kefira

Užina: jedna jabuka

Ručak: biftek na žaru, grilovano povrće, parče crnog hleba

Užina: sveže ceđena limunada sa medom

Večera: salata od leblebija, crni tost, čaj od ruzmarina sa medom

ČETVRTI DAN

Doručak: kajgana od dva jajeta, crni tost

Užina: šaka badema

Ručak: pastrmka na žaru, barena blitva i krompir sa maslinovim uljem

Užina: čaša soka od cvekle

Večera: pečena jabuka, voćni čaj

PETI DANA

Doručak: bareno jaje, režanj pršute, crni tost, voćni jogurt

Užina: kafa sa šlagom, dva integralna keksa

Ručak: rižoto sa šampinjonima, zelena salata začinjena maslinovim uljem

Užina: kolač od kestena

Večera: salata sa tvrdim sirom i susamom, crni tost, čaj od đumbira sa medom

 

 

Izvor: Večernje novosti

vojvodinainfo