Imaju veliki problem s vakcinacijom, davaće 500 evra svakome ko primi cepivo?

Ilustracija/Pixabay
Oglas

Vakcina protiv korone u Nemačkoj ima dovoljno, kako u lekarskim ordinacijama tako i u centrima za vakcinaciju. Ali, spremnost građana na vakcinisanje opada i to usprkos brzom širenju delta varijante koronavirusa. Kratko rečeno: vakcina je tu, ali nedostaje volje građana, piše Dojče Vele.

Sve manje građana bukira termin za vakcinaciju, a i mnogi koji to i učine se ne pojavljuju na zakazanom terminu. Moguće je da je i sezona godišnjih kriva i da se mnogi radije sunčaju negde na Sredozemlju nego da se pojave na terminu za drugu dozu vakcine.

Izgleda da kampanja za motivisanje građana na vakcinaciju, koja je započela u februaru i koja je vladu koštala 25 miliona evra, nije urodila plodom. Kako navodi ministar zdravlja Jens Špan, trenutno se u Nemačkoj vakciniše toliko malo građana kao na početku kampanje. Ali tada je krivac bio nedostatak vakcina. Sada je doza dovoljno.

Probuditi usnulo društvo

Najnovije brojke državnog epidemiološkog Instituta Roberta Koha nisu ohrabrujuće: tek je 43 posto građana u potpunosti vakcinisano. Prema sadašnjim prognozama potrebno je 85 posto vakcinisanih uzrasta između 12 i 59 godina kako bi se sprečio četvrti talas. Kod starijih od 60 čak 90 posto.

Pre pojavljivanja delta soja koronavirusa Svetska zdravstvena organizacija je još procenjivala da je za imunizaciju društva potrebno 70 posto vakcinisanih.

Zato se trenutno stručnjaci i političari takmiče u kreativnim idejama kako građane da pridobiju kako bi se vakcinisali. Ali ideje poput one premijera Sarske oblasti Tobajasa Hansa da se vakcinacija poveže s lutrijom, nisu naišle na oduševljenje.

Većina saveznih pokrajini još uvek svu energiju ulaže u informacione kampanje i mobilne centre za vakcinaciju.

500 eura za vakcinaciju?

Najmnogoljudnija savezna pokrajina Severna Rajna-Vestfalija je upravo pokrenula Nedelju vakcinacije tokom koje se pojačano nude vakcine ne samo kod lekara ili u centrima za vakcinisanje, nego i u mestima poput trgovačkih centara ili na sportskim terenima. Građani se mogu vakcinisati i ispred poznate katedrale u Kelnu. Ministar zdravlja ove pokrajine Karl-Josef Lauman govori o „prekretnici kampanje vakcinacije“.

Ekonomista s Instituta za tehnologiju u Karlsrueu, Nora Šeh je čak predložila financijske nagradu. Ona kaže da su njena istraživanja pokazala da spremnost na vakcinaciju raste s ponudom finansijske nagrade. Kod 100 evra nagrade spremnost na vakcinaciju se penje na 80 posto građana, a kad je u pitanju 500 evra se radi o vrednosti od 90 posto.

Ona procenjuje da vrednost svake potpune vakcinacije za društvo iznosi 1500 evra. „Znači, ulaganje se isplati“, kaže ekonomista i predlaže da se i onima koji su se već vakcinisali retroaktivno isplati nagrada.

Predsednik Nemačkog društva za intenzivnu i hitnu medicinu Gernot Marks smatra da nema mesta panici čak ako i dođe do četvrtog pandemijskog talasa. „Ja gledam s oprezom, ali ne i panikom na jesen i mogući četvrti talas“, rekao je za dnevnik Handelsblatt.

android aplikacija
Previous articleSplavovi u Srbiji skuplji od vikendica – Kako izgleda život na reci
Next articleEvo kako treba da izgleda vaša lozinka ako želite da budete sigurni