„Igrati nogama kažu da je lako, a igrati i glavom…to je već nešto“ – Filip Ratković, mlada nada srpskog fudbala

Foto: Privatna arhiva (Sandrić Dušan)
Oglas

Fudbal je i dalje najpoluparniji sport u Srbiji. Statistika koja to potvrđuje jeste i broj klubova, kao i broj registrovanih momaka koji igraju u kategorijama od petlića do omladninske selekcije.

Kažu da se već u kategoriji pionira-kadeta nazire potencijal igrača koji će „prekočiti“ omladinsku selekciju i već biti deo ekipe koja predstavlja zvaničan „prvi“ tim fudbalskog kluba.

Jedan takav primer doalzi nam iz fudbalskog kluba Studentski Grad

Mladi Filip Ratković (2004) igra na poziciji veziste – igrača na sredini terena, a ono što krasi ovu ulogu nije samo umeće koje igrač ima nogama, već i ono što nosi u glavi.

Igrači na poziciji sredine terena moraju znati i delovati kako u odbrani tako i u napadu, a često su oni temelj ekipe i okosnica krajnjeg rezultata meča.

Foto: Privatna arhiva (Sandić Dušan)

Koliko su fudbalske ekipe svesne kada na ovoj poziciji imaju kompaktnu i celovitu strukturu igrača, u prilog govori i činjenica da mladi Ratković ima punu podrušku trenera i ekipe starijih selekcija koja ga često uzima obzir pored njegovih obaveza u mlađim slekecijama.

U razgovoru sa Filipom došli smo male istorije fdubalskog razvoja u njegovom životu:

Foto: Privatna arhiva (Sandrić Dušan)
Foto: Privatna arhiva (Sandrić Dušan)
  • Nisam počeo da treniram kao veliki zaljubljenik u loptu, već je to nekako došlo samo od sebe. Vremenom sam se razvijao kroz fudbalske treninge i tako je rasla moja želja i ljubav prema ovom sportu. Danas već ne mogu da zamislim dan bez fudbala ili ne prođe ni minut a da ne govorim o treningu ili fudbalskoj utakmici. 
  • Prve korake sam napravio u školi fudbala „Lola“ iz Batajnice, zatim u Teleoptiku, Radiničkom iz Novog Beograda, BASK i Bežanija, a sada nosim dres Studentskog Grada takođe sa Novog Beograda. 
  • Za svoje uspehe sam najviše zahvalan porodici, naravno. Smatram da je to na neki način i veliki ključ ka uspehu, činjenica da te neko bezuslovno podržava i to je ono što te gura ka ushpehu. Takođe, veliku pordšku imam od strane trenera i ekipe u svom klubu za koji nastupam što mi je dodatni vetar u leđa u ostvarivanju svojih ambicija. 
  • Kada bih pričao o svojim željama, ona se možda ne bi mnogo razlikovala od drugih maldih fudbalera, a to je da zaigram Ligu šampiona, međutim želja da se nađem u atmosferi evropskog fudbala, u mečevima poput onih što gledamo na ekranu, to bi bilo definitivno ispunjenje sna.

android aplikacija
Previous articleDa li nas očekuju rigoroznije mere? – evo šta je u opticaju
Next articlePREMINUO GLUMAC RADOVAN MILJANIĆ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here