I u Novom Sadu otvoren konzulat Mađarske

Pixabay

Novo konzularno predstavništvo Mađarske otvoreno je danas u Novom Sadu, saopšteno je iz mađarske ambasade. Ono će, kako se navodi, biti zaduženo za Južnobački, Zapadnobački, Severnobački i Sremski upravni okrug, dok će počasni konzul biti novosadski advokat Arpad Zavarko.

Svečanom otvaranju konzularnog predstavništva Mađarske u ime Vlade Srbije prisustvovala je v.d. pomoćnika ministra spoljnih poslova zaduženog za konzularna pitanja, Vera Vukićević.

Ambasador Mađarske u Srbiji Atila Pinter izjavio je da će Zavarko svojim kompetencijama i iskustvom doprineti kreiranju novih mogućnosti za saradnju Srbije i Mađarske čime će posebno biti zadovoljni građani, privredni subjekti kao i obe države, ističe se u saopštenju.

„Prioritetni zadatak otvorenog konzularnog predstavništva biće dodatno unapređenje već izuzetnih mađarsko-srpskih ekonomskih odnosa. Odnosi dve države dostigli su istorijski najviši nivo. Uveren sam da će se ta saradnja u narednom periodu postepeno i dodatno razvijati“, rekao je Zavarko.

Kako se navodi, prema zvaničnim podacima, mađarsko-srpski odnosi su nastavili trend jačanja u 2019. te je bilateralna razmena dobara porasla za 2,9 odsto u odnosu na prethodnu godinu što ukazuje da je prešla iznos od 2,6 milijardi evra.

Izvoz Mađarske se uvećao za 4,4 odsto i iznosi približno 1,7 milijardi evra, a uvoz je povećan za 0,4 odsto što iznosi 932,2 miliona evra.

 

(Tanjug/RTV)