I DECA KLIČU ALAHU EKBER: Skandalozan snimak, u glavi mnogih Bošnjaka rat još traje

Snimak iz Bužima kruži društvenim mrežama Izvor: Novosti.rs
Izvor: Novosti.rs

SKANDALOZAN video-klip iz Bužima, u unsko-sanskom kantonu, koji se pojavio na društvenim mrežama, a na kom se vidi orgijanje nekadašnjih pripadnika ozloglašene 105. Bužimske brigade uz ratne poruke, zastave, uniforme i pokliče „Alahu ekber“ dokaz su da bošnjačka politika nikada nije odustala od ratnog cilja – unitarna BiH sa radikalnim islamom.

U RS su ogorčeni što nema osude snimka iz Bužima iz međunarodnih krugova u BiH i građanskog Sarajeva, gde se jasno vide ratni barjaci zastave tzv. Armije BiH. S druge strane, samo pre par dana ranije Srbinu iz Odžaka, Damiru Kovačeviću, napisana je kazna od 200 maraka jer je na badnjak stavio trobojku. Tu vest, potencirajući da se srpskom zastavom provociraju Bošnjaci, preneli su mediji u Sarajevu.

Dušanka Majkić, član Komisije za odbranu i bezbednost Parlamenta BiH, kaže za „Novosti“, da snimak iz Bužima pokazuje da u muslimanskim glavama rat još traje.

– Zastrašujuće deluju povici „Alahu ekber“. Ovo nam liči na početak rata kada su se radikalni islamisti sakupljali u Bosni i ratovali za muslimansku stvar. Međunarodna zajednica u BiH ćuti i nema još reakcije. Dok Srbi na mnogim mestima stradanja na području Federacije BiH ne mogu da zapale sveću svojim najmilijima, u Bužimu se vijore ratne zastave tzv. Armije BiH i šetaju se muškarci u ratnim uniformama.

Majkićeva kaže da je iz Bužima poslata strašna poruka za druga dva naroda koja žive u BiH.

– Radikalni islamisti ne miruju u Federaciji BiH. Radikalna muslimanska Bosna je pokazana u Bužimu. Otvarati ovaj problem u Parlamentu BiH i zajedničkim institucijama je uzaludno jer svi bošnjački političari, bili vlast ili opozicija, stoje iza priče radikalnih islamista.

– Ovakvim klipovima se šalju ratne poruke i podseća na odrede poput „El mudžahedina“ koji su počinili stravične zločine, odsecajući srpske glave uz povike „Alahu ekber“.

Dževad Galijašević ekspert za borbu protiv radikalnog islama i terorizma, navodi, za naš list, da je iz Bužima poslata jedna primitivna i brutalna poruka, ali i pokazano pravo lice Bošnjaka.

– Nema ni jedne vesti u Sarajevu sa ovog događaja. Za njih je normalno da vehabije viču „Alahu ekber“ i mašu ratnim zastavama. Ovo je lice bošnjačkog naroda koje veliča odsecanje srpskih glava i želi da se Bosna vrati u islamsko-osmanlijsku prošlost.

S. Mišljenović – (Večernje Novosti)