I besplatno parcele za paore

Foto: Pixabay

Terenskom proverom u samo nekoliko opština u Srbiji utvrđeno je da se veliki broj parcela ne koristi.

Ideja je, kažu u Ministarstvu poljoprivrede, da se takvo zemljište ustupi onima koji ga mogu upotrebiti, to jest da se takva zemlja poljoprivrednicima da u besplatni višegodišnji zakup.Ministar Branislav Nedimović kaže da je urađen popis kompletnog zemljišta i sa sigurnošću može da se kaže da je 540.000 hektara u državnom vlasništvu, piše na sajtu Dnevnika.

Terenskom proverom korišćenja državnog zemljišta u Aleksandrovcu, Aleksincu, Beočinu i Smederevu utvrđeno je da se veliki broj parcela ne koristi i da su zapuštene.Nedimović kaže da je cilj da se takvo zemljište najpre identifikuje, a onda i ponudi zakupcima na besplatno korišćenje.

Obradivo zemljište, pašnjaci, atari, sve što je napušteno, stavljano je u funkciju – kazao je Nedimović. – Našli smo oko 2.400 hektara koji nisu u funkciji i ponudili ga ko želi da iskrči. U prvih pet godina zemljište za krčenje dobija se besplatno na korišćenje. U narednih 25 godina uslovi su povoljniji da bi se ostvario profit. To, u suštini, radimo u celoj Srbiji gde se krenulo u davanje u zakup.

Dodao je da ko želi to da prihvati, ima višegodišnji zakup, a za novih 2.500 hektara ima dosta zainteresovanih.

(Dnevnik.rs)