Hvali „Teslu“, vozi TDI – Srbija daleko od postavljenih ciljeva za „zeleni saobraćaj“

Oglas

Da bi se unapredili ekološki standardi u oblasti saobraćaja neophodno je koristiti obnovljive izvore energije u saobraćaju, koristiti biogoriva u svakodnevnoj distribuciji i potrošnji goriva, kao i povećati broj vozila na električni i hibridni pogon.

Srbija je u prethodnih nekoliko godina značajno napredovala u oblasti obnovljivih izvora energije i to pre svega u pogledu uvećanja udela obnovljivih izvora energije u oblasti električne i toplotne energije, dok su rezultati u oblasti saobraćaja minimalni. Prema zvaničnim podacima Ministarstva rudarstva i energetike, samo 1,14% obnovljivih izvora energije se koristi u saobraćaju, dok su sve ostalo naftni derivati i druga tradicionalna goriva.

– S obzirom da je plan za 2020. godinu bio da OIE čine 8% energenata za saobraćaj, jasno je da smo daleko od postavljenih ciljeva i da ćemo vrlo brzo morati da nađemo način da ozelenimo saobraćaj. Tome treba dodati i podatak da EU unapređuje svoje direktive sa ciljem da njene članice do 2030. godine u saobraćaju imaju i do 14% udela OIE – kaže za portal Makina.rs, Danijela Isailović, menadžer Udruženja Obnovljivi izvori energije Srbije.

Prema njenim rečima, usvojeni Zakon o korišćenju obnovljivih izvora energije koji predviđa usvajanje niza podzakonskih akata, a među njima i Uredbu o udelu obnovljivih izvora energije u saobraćaju, čije se usvajanje očekuje narednih meseci.

Važan deo regulative donet 2019. godine

Važan deo regulative je donet 2019. godine – Uredba o udelu biogoriva na tržištu i Uredba o kriterijumima održivosti, ali je njihova primena odložena za tekuću 2021. godinu. Prema toj uredbi Vlada Srbije bi svakog oktobra trebalo da definiše obavezujući udeo biogoriva u saobraćaju. Biogoriva su, inače, tečna goriva za saobraćaj koja se dobijaju od biomase. Osim uvođenja biogoriva, efikasna mera za smanjenje emisije štetnih gasova je masovnije korišćenje vozila na električni pogon.

U Srbiji oko 300 elektromobila i više od 3.000 hibridnih vozila

– Prema podacima člana Udruženja OIE Srbije, kompanije MT Komex, koja se bavi postavljanjem punjača za električna vozila, u Srbiji trenutno postoji oko 300 elektromobila i više od 3000 hibridnih vozila. Sa druge strane imamo svega 35 punjača za električna vozila u javnoj upotrebi i još oko 300 punjačkih mesta u hotelima, tržnim centrima i sličnim lokacijama. Upotreba punjača još nije adekvatno zakonski regulisana, pa se energija za električna vozila prodaje po minutaži punjenja, a ne po količini energije, a u mnogim slučajevima se i ne naplaćuje. Ako želimo više automobila na električni pogon, ta materija se mora unaprediti, a veća upotreba elektromobila podstaći različitim subvencijama- zaključuje Danijela Isailović.

 

(eKapija.com/makina.rs)

Previous articleKoji bi bili uslovi za primanje garantovane penzije
Next articleODLUKA: Svim penzionerima u februaru po 20.000 dinara