Hrvatska ZABRANJUJE rad nedeljom

Pixabay
Vlada Hrvatske kreće u realizaciju zabrane rada nedeljom, potvrdio je za Index.hr potparol vlade Marko Milić.

Reč je o predizbornom obećanju HDZ-a u kojem su najavili zabranu rada nedeljom uz 14 radnih nedelja godišnje, koje bi određivali poslodavci.

„Što se tiče neradne nedelje, politički stav HDZ-ove vlade nije se promenio, želimo da nedelja bude neradna. Pripremamo zakon kojim će se regulisati rad nedeljom, vodeći računa o balansu između rada, odmora i provođenja vremena u krugu porodice i najbližih“, rekao je Milić.

Za sada se ne zna da li će vlada ostati pri predlogu o 14 neradnih nedelja, pri čemu bi se poslodavcima ostavilo da odluče koje će to nedelje biti, ili će se predlog modifikovati. Ali se zna da vlada planira da zabrani rad većinu nedelja, a tada bi smele da rade samo pekare, benzinske pumpe i kiosci, a verovatno i prodavnice na pumpama.

Kako je rekao Milić, već ove nedelje održaće se prvi sastanci na tu temu, ali ne sa poslodavcima nego sa sindikatima, a s poslodavcima bi trebalo da se razgovara nakon toga.

I ministar rada i penzionog sistema Josip Aladrović je komentarisao ovu situaciju i potvrdio da se već danas sastaje sa sindikatima.

„Naš generalni stav je da nedelja bude neradna. Uz taj civilizacijski stav treba da nađemo kompromis, predlog vlade je da deo nedelja bude radan, ali većina nedelja biće neradna“, rekao je Aladrović.

MUP: Rasvetljeno ubistvo Stojanovića, raspisuje se međunarodna poternica

Autor: Index.hr