Hrvatska ne odustaje od prisvajanja Tesle

SHARE
nikola tesla
Foto izvor: Profimedia

„Hrvati ne odustaju od falsivikovanja istorije i iskašljavanja žuči zbog teških kompleksa…“

vojvodinainfo

Na svetskoj izložbi (EKSPO), koja se sledeće godine održava u Dubaiju, Hrvatska planira da velikog srpskog naučnika predstavi kao jednu od najistaknutijih ličnosti svoje zemlje.

Резултат слика за nikola tesla srbin

Teslino poreklo nikada nije bilo sporno, bar ne onima koji se ceo svoj naučni vek bave životom i radom velikog pronalazača. Sam Tesla je u časopisu „Moji pronalasci“ objavio seriju autobiografskih priča, gde pominje anegdotu iz Pariza i trenutak kada na pitanje recepcionera hotela u kojem je odseo „koja je njegova titula“, kaže: „Moja titula je najveća moguća. Viša od kraljevske, ja sam Srbin.

Prosto je neverovatno da po ko zna koji put iz Hrvatske dolaze pokušaji da se veliki srpski pronalazač i naučnik Nikola Tesla predstavi kao Hrvat – kaže ministar kulture Vladan Vukosavljević za „Novosti“.Ukoliko su organizatori hteli pred svetskom javnošću da ispadnu tragikomični, onda su, bez sumnje, u takvom pokušaju uspeli. 

Ante Vrban, arhitekta koji je osmislio hrvatski štand, rekao je da će posetioci, pored ostalog, moći da uživaju u „sobi čula“, gde će na bespilotnoj elektrifikovanoj platformi moći da „osete“ Hrvatsku.

Jedan deo paviljona biće posvećen velikim hrvatskim naučnicima i inovatorima poput Nikole Tesle, Fausta Vrančića, Mate Rimca – potvrdio je Vrban, prenose „Novosti“.

Ubili rođake, zapalili crkvu, poharali kuću…

Hrvati danas svojataju Teslu, a 1992. srušen je njegov spomenik – samo zato što je tada za njih bio „naučnik srpskog porekla“. Crkva gde je kršten bila je, takođe, zapaljena. Rodna kuća velikog naučnika nije srušena, ali u njoj više nema nameštaja, ni predmeta iz vremena njegovih dečačkih dana. Sa nekadašnjeg Trga Nikole Tesle je u vreme rata uklonjen spomenik genija iz Smiljana, pišu „Novosti.rs

vojvodinainfo