Hramovi pronađeni u potopljenom egipatskom gradu (FOTO)

Foto: Twitter
Ronioci koji su plivali kroz Herakleion, antički egipatski grad koji je sada pod vodom, pronašli su gomilu artefakata, koji uključuju ostatke hrama, zlatni nakit, novčiće i izgubljeni deo jednog ceremonijalnog broda, saopštilo je Ministarstvo antikviteta Egipta.

Herakleion – nazvan po legendarnom Herkulu, za koga su antički ljudi verovali da je posećivao ovaj grad, nekada je bio metropola. Kada je izgrađen u otprilike osmom veku p.n.e, nalazio se na obali Nila, pored Mediteranskog mora.

Kleopatra je čak bila krunisana u jednom od hramova ovog grada. Zatim, pre oko 1.500 godina, grad je poplavljen i sada se nalazi ispod 45 metara vode.

Od kada su ga arheolozi otkrili 2000. godine, Herakleion, takođe poznat i kao Tonis, počeo je polako da otkriva svoje antičke tajne. Tokom najnovijih eskavacija, koje su trajale oko dva meseca, arheolozi su pronašli ostatke velikog hrama, koji su uključivali kamene stubove i ostatke malenog grčkog hrama koji je bio zakopan jedan metar ispod morskog dna.

Eskavacijski tim koji se sastojao od egipatskih i evropskih arheologa je predvodio Frenk Godio, podvodni arheolog, koji je otkrio Herakleion pre 19 godina.

Tokom prošlih eskavacija, arheolozi su otrili 75 brodova, iako nisu svi bili potpuni. Ovaj novi pronalazak je uključivao deo broda 61, koji je nedostajao. Kada je sastavljen, brod 61 se pokazao dugačkim 13 metara i širokim pet metara. Na brodu se nalazilo blago, poput nakita i novčića od zlata i bronze.

Autor: Nezavisne novine