Hotel „Fruška gora“ čeka kupca – Pokraden i ruiniran (FOTO)

Foto: Narcisa Božić
Oglas

Nakon decenija propadanja Hotel ’’Fruška gora’’ kod sela Ležimir čeka kupca da napokon sine nekadašanjim sjajem.

Grad Sremska Mitrovica oglasio je njegovu prodaju po početnoj ceni od 20 miliona dinara.

Nekadašnji biser sremskog turizma

Hotel „Fruška gora“ izgrađen je još šezdesetih godina prošlog veka na obroncima jedine planine u Sremu. Najpre se nalazio u sklopu tadašnjeg PIK Sirmiuma da bi kasnije pripao Ugostiteljskom preduzeću „Park“ iz Sremske Mitrovice.

Komforan hotel sa 17 soba podignut je na atraktivnoj lokaciji sa pogledom na fruškogorska sela i pejzaže, sa svečanom salom za organizovanje raznih svečanosti i nadaleko čuvenom kuhinjom.

Foto: Narcisa Božić

Bio je pravi turistički biser i privlačio goste iz cele
Vojvodine i Srbije, đačke ekskurzije, kao i poslovnu klijentelu iz Beograda i Novog Sada.

Pre nekoliko godina Zakonom o javnoj svojini potpuno ruinirani hotel pripao je Gradu Sremska Mitrovica, tada je urađena kompletna projektna dokumentacija, a Poreska uprava izvršila je procenu hotela i parcele od pet hektara na 20 miliona dinara.

Grad oglasio prodaju hotela po ceni od 20 miliona

-Nedavno smo oglasili prodaju hotela i parcele, zainteresovanih kupaca ima, ali do danas još uvek niko nije otkupio dokumentaciju i uplatio depozit od 20 odsto od procenjene
vrednosti, rekao je Miroslav Jokić, načelnik Gradske uprave za infrastrukturu i imovinske odnose, napominjući da u oglasu striktno stoji uslov za potencijalnog kupca o turističko- rekreativnoj svrsi budućeg objekta.

Lopovi potpuno očerupali hotel

Od nekadašnjeg bisera sremskog turizma ostale su samo zidine, iz njega su meštani ukrali sve što se ukrasti može, proteklih godina čak su i Mitrovčani pod okriljem noći nosili radijatore, cevi, nameštaj, stolariju.

Foto: Narcisa Božić

Sada čak ni pregradnih zidova nema, jer je neko odneo i cigle, a u unutrašnjosti hotela raste korov i puzavice. Iz ruiniranog hotela više se ništa i ne može odneti, a o razmerama pljačke svedoči i činjenica da je ukraden čak i trafo iz njegove okoline.

Jedno vreme hotel je poslužio kao kolektivni smeštaj izbegličkim porodicama kada i
počinje njegov sunovrat.

Neuspešni pokušaji privatizacije hotela

Pređašnje gradske vlasti godinama su najavljivale njegovu privatizaciju, a gradom su se širile glasine o navodnim investitorima. Spominjao se i kupac iz Nemačke koji je na
mestu nekadašnjeg hotela trebao da gradi starački dom.

Pre nekoliko godina bio je aktuelan i zajednički projekat prekogranične saradnje Sremske Mitrovice i Tuzle o izgradnji edukativnog Centra za mlade Balkana, ali do njegove realizacije, zbog nerešenih imovinsko-pravnih odnosa, nikad nije došlo.

Autor: Narcisa Božić

Previous articleAKCIJA KOJOJ SE DIVIMO: U gradskom prevozu Novog Sada dobijate KNJIGU
Next articleKasting za film o Jasenovcu – Potrebni stariji i mladi…