HORGOŠ: Lekovi, oružje i droga

Uprava carina

Carinici su u saradnji sa policijom 17. januara 2020. godine na izlazu graničnog prelaza Horgoš sprečili pokušaj krijumčarenja malokalibarskog pištolja, vazdušnog pištolja, kao, lekova i marihuane otkrivenih kod putnika jednog autobusa.

Oružje, lekovi i manja količina marihuane otkriveni su kada je na red za kontrolu došao autobus domaćeg prevoznika koji saobraća na liniji Beograd – Budimpešta.

Na pitanje carinika da li imaju nešto da prijave za carinsku kontrolu, vozač je u svoje ime i u ime putnika odgovorio da svi sa sobom nose samo lični prtljag.

Carinici su ipak odlučili da detaljno pregledaju autobus i putnike, pa su tako u postavi jakne koju je 41-godišnji bugarski državljanin nosio na sebi, pronašli malokalibarski pištolj marke “ALFA 620“ sa 5 pripadajućih metaka kalibra 6mm.

Daljom kontrolom, na sedištu istog putnika, u njegovoj ručnoj torbici, carinici su pronašli preko 1000 tableta leka “Rinasek 60mg“ koji se koristi u lečenju alergijskog rinitisa, 19 tableta leka “Indapamid 2,5mg“ koji se koristi pri lečenju hipertenzije i 319 tableta u rinfuzu za koje je putnik rekao da se takođe radi o “rinaseku“.

U istom autobusu zatekao se još jedan putnik, 31-godišnji Čeh, u čijem prtljagu je otkriven vazdušni pištolj marke “Bereta Gardone“ sa pripadajućom municijom (15 metalnih kuglica).
U istu putnu torbu, putnik je zapakovao i plastičnu posudu sa poklopcem u kojoj se nalazila manja količina marihuane.

Oba putnika su zajedno sa oružjem i marihuanom predata policiji koja će protiv njih podneti krivičnu prijavu zbog pokušaja krijumčarenja oružja i opijata, dok je carina pokrenula prekršajni postupak zbog neprijavljivanja lekova.